A+ A A-
Yrittäjyys 26.7.2018

Puuartistin tuotteissa puulla on tarina

Yrittäjä Miikka Kotilaisella on kädet täynnä töitä yrityksensä Puuartistin menestyksen vuoksi. Yrittäjä Miikka Kotilaisella on kädet täynnä töitä yrityksensä Puuartistin menestyksen vuoksi. Anna-Maria Hämäläinen

28-vuotias Miikka Kotilaisella on syytä hymyyn. Hänen yrityksensä, Kontioniemessä toimivan Puuartistin, 700 neliömetrin laajennus on pikkuhiljaa valmistumassa. Laajennus on välttämätön yrityksen menestyksen ja kysynnän räjähdysmaisen kasvun vuoksi.  

 Nuoresta iästä huolimatta yrittäjä Miikka Kotilainen on saavuttanut paljon. Puuartesaaniksi kouluttautunut Kotilainen rohkeni heittäytyä nelisen vuotta sitten yrittäjäksi käsityöläisalalle syntymäkuntaansa Kontiolahdelle. Toimitilat löytyivät Kontioniemen entisen varuskunta-alueen rakennuksista. - Käsillä tekeminen on aina ollut intohimoni. En oikein viihdy paikoillaan, vaan aina pitää olla puuhastelemassa jotakin, Kotilainen kertoo ammatinvalintansa taustoista.

 Puuartisti valmistaa mittatilaustyönä erilaisia projekteja, joissa pääosaa näyttelee puu, omassa kauneudessaan. Neljässä vuodessa yritys on kasvanut pisteeseen, jossa vaihtoehtona oli joko laajentaa toimitiloja tai lopettaa uusien työntekijöiden rekrytointi. - Puuartistiin on palkattu työntekijöitä joka vuosi yksi lisää. Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee yrittäjän lisäksi kolme vakituista tekijää ja harjoittelijoita pyörii myös mukana yksi tai kaksi kerrallaan, Kotilainen kertoo. 700 neliön laajennuksen avajaisia olisi tarkoitus päästä pitämään syyskuussa. Yrityksen laajentumisen myötä Kotilainen on jättänyt varsinaisen puuntyöstämisen vähemmälle ja keskittynyt lähinnä pyörittämään yritystä. – Pyrkimyksenä on, että olen jatkossa enemmän myyjänä ja pääsuunnittelijana meidän omissa projekteissa, Kotilainen kertoo. – Yksi iso homma on tulevaisuuden visiointi.

 

puuartistin laajennus

 

Karjalaista mäntyä Ähtärin pandoille

 Puuartistin kädenjälkeä voi ihastella Pohjois-Karjalassa muun muassa Holiday Linnunlahden campingalueella, jonka suuri puinen kylttikokonaisuus on Puuartistin tekemä. Kädenjälki näkyy myös ravintola Local Bistron sisustuksessa, sekä ortodoksisella kulttuurikeskuksella. -  Ortodoksisen kulttuurikeskuksen pihalla oleva, alun perin arkkitehti Markku Korjosen suunnittelema, mosaiikki-ikoni katoksineen on meidän taidonnäytteemme, Kotilainen kertoo. Pohjois-Karjalan lisäksi Puuartistin tuotteita ja asennuksia menee ympäri Suomea. Muutamia tarjouksia on vetämässä myös ulkomailla ja Kotilainen toivookin jatkossa myös kansainvälisiä projekteja. – Mitään pieniä projekteja emme kuitenkaan lähde ulkomaille tekemään, Kotilainen toteaa.

 Yksi pienistä, mutta mediahuomioltaan suurin Puuartistin projekteista on Ähtärin pandoille tehdyt puupallot. – Ikinä en ole palloa sorvannut tai tehnyt, mutta tämä projekti oli suorastaan pakko tehdä, Kotilainen hymyilee. – Yksi pallo on tehty 36 osasta, karjalaisesta männystä. Kaiken kaikkiaan kahden pallon tekemiseen meni neljä päivää, mutta kyllä se kannatti. Hellyttävä video pallolla leikkivästä pandasta on tavoittanut eri medioiden kautta satoja tuhansia katsojia.

 

Puuartisti Ikonikatos ortodoksinen kulttuurikeskus Suunnittelu arkkitehti Markku Korjonen Valokuvaaja Joona Kotilainen 14

 

Menestys piilee ainutlaatuisuudessa

 Missä piilee Puuartistin menestyksen salaisuus? Yhtenä valttina on Kotilaisen veljen pyörittämä mediatalo Tovari Oy, joka pitää huolen Puuartistin näkyvyydestä. Yrityksen ei ole tarvinnut tehdä varsinaista myyntiä, vaan myynti on tapahtunut lähinnä verkostoitumalla. – Meillä ei ole erikseen myyjiä, enkä usko, että tulee jatkossakaan olemaan, Kotilainen valottaa. – Haluan säilyttää henkilökohtaisen kontaktin asiakkaaseen.  Henkilökohtainen ote onkin menestyksessä toinen tärkeä tekijä. Käsityönä ja mittatilaustyönä tehdyt tuotteet erottuvat massasta edukseen. – Me ollaan selkeästi keskitytty tekemään sellaista, mitä tehtaat eivät tee, Kotilainen summaa.

 Uudelle asteelle henkilökohtaisuuden vie materiaalit, joiden taustatarinat Puuartisti pyrkii selvittämään mahdollisimman tarkkaan. – Käytämme materiaaleina niin sanottuja tarinapuita, joita keräämme ympäristöstä. Materiaaleja on kerätty jo muutaman vuoden ajan eri puolilta Suomea. Esimerkiksi Ilosaaren remontin yhteydessä keräsimme talteen pihlajia, jotka nyt kuivuvat ja odottavat työstämistä. Tarinapuiden myötä Puuartistin tuotteet tulevat taustatarinan kera. Tarinat herättävät tuotteet eloon ja laittavat kuulijan mielikuvituksen liikkeelle. - Esimerkiksi Local Bistron sisustuksessa käytetyt lankut ovat alun perin Pielisjoen varressa sijainneen uittomiesten kämpästä, Kotilainen kertoo. Tarinapuista Puuartisti tekee tulevaisuudessa myös omia mallistoja. – Se on sitten vähän erilaista tähän mittatilaustyöhön verrattuna, saadaan vapaat kädet ja toteuttaa omaa visiota, Kotilainen toteaa tyytyväisenä.  

 

Puuartisti on saanut tukea toimitilojen laajennukseen Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta. Tutustu tukimuotoihimme!

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa