A+ A A-
Yrittäjyys 5.9.2018

Pohjoiskarjalaista kaapeliasennusosaamista viedään maailmalle

Mika Pakarisen yritys Viestra aloittaa kaapeliasennuslaitteiden viemisen naapurimaihin. Mika Pakarisen yritys Viestra aloittaa kaapeliasennuslaitteiden viemisen naapurimaihin. Anna-Maria Hämäläinen

Joensuun reunamilla, Reijolan teollisuusalueella toimii maakaapeloinnin pitkän linjan ammattilainen Viestra Oy. Yrittäjä Mika Pakarinen jatkaa kaapeliauraamisen kehittämistä isänsä jalanjäljissä. Nyt Viestran kehittelemiä kaapeliasennuslaitteita viedään myös ulkomaille. Itse kehitetty kaapeliaura erottuu muista erityisesti kestävyytensä vuoksi.  

 

Reijolalainen Viestra Oy on pitkän linjan osaaja kaapeliverkkojen asennusalalla. – Isäni aloitti kaapeliurakoinnin vuonna 1970, silloin kaapeleita vedettiin vielä ilmaan, Mika Pakarinen, toisen polven kaapeliverkkorakentaja kertoo. Puhelin- ja sähkölinjojen siirryttyä enemmän maan alle, vaihtui myös Viestran toimiala maakaapelointiin. Nykyisin yritys tekee tele- ja sähkökaapeloinnin lisäksi myös maanrakennustöitä ja alituspalveluita. Työmaat ja urakat vaihtelevat suurista pieniin. Yksi suurimmista urakoista on ollut Ilomantsin laajakaistaverkko Ilonet. Nyt meneillään on muun muassa urakka aivan kotinurkilla, kun Reijolan tulevalle uudelle K-Marketille vedetään sähkökaapeleita. Kaapelit laitetaan maahan auraamalla ja kaivamalla.

– Kaapelin laittaminen auraamalla maahan on kymmenen kertaa nopeampaa kuin kaivamalla, valottaa Mika Pakarinen kaapeliauraamisen taustoja. Viestra on ollut yksi kaapeliauraamisen edelläkävijöitä Suomessa ja myös kehittänyt omaa kaapeliauraa 1980-luvulta lähtien. – Kun kaapeloinnissa alettiin siirtyä auraamiseen, oli Suomessa vain kolme kaapeliauraukseen keskittyvää yritystä, nyt niitä on 300, Pakarinen kertoo. Alkuaikoina kaapeliaurat tehtiin itse käsityönä, hitsaamalla. Nyt tietokoneohjelmat ovat apuna suunnittelussa. Valmistus toteutetaan teollisesti alihankintana. Alihankintaa Viestralle tekevät vain Pohjois-Karjalaiset yritykset. – On tärkeää pitää työpaikat Itä-Suomessa ja pitää tämäkin lääni asuttuna, pohjoiskarjalaisuudestaan ylpeä yrittäjä toteaa.  Mika Pakarinen on työskennellyt Viestran leivissä lähes kolmekymmentä vuotta, mutta yrittäjäksi hän ryhtyi sukupolvenvaihdoksen myötä vasta kuusi ja puoli vuotta sitten. Yrittäjän lisäksi Viestrassa työllistyy 12 henkilöä.

 

IMG 20180816 101025 003Suuntoporausta Viestran työmaalla.

Valttina kestävyys  

Viestran omia kaapeliasennuslaitteita viedään nyt kovaa vauhtia maailmalle. Ensimmäiset vientimaat ovat Venäjä, Ruotsi, Saksa ja Ranska. Vaikka kaapeliaurojen valmistajia on maailmalla runsaasti, uskoo Pakarinen Viestran tuotteiden erottuvan edukseen, etenkin kestävyyden saralla. – En koe, että kestävyyden saralla olisi kilpailijoita, Pakarinen toteaa. – Meidän tuotteet on pitkän kokemuksen ja tuotekehittelyn tulosta, ollaan panostettu tähän huomattavasti. Pakarisen mukaan myös materiaalit ja mallit ovat asioita, joilla Viestran tuotteet erottuvat muista. Yritys on saanut kaapeliauran kehittämiseen ja markkinointiin perustamistukea Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta.

Uusien markkinoiden avautuminen tuo Viestralle nostetta, mutta yrittäjän arkeen kuuluu luonnollisesti myös huolenaiheita. Maanrakennusalalla yksi huono puoli on työkauden lyhyys ja erilaiset riskit työmailla. Joskus työmaat sijaitsevat satojen kilometrien päässä kotiseudulta, sillä töitä on etsittävä sieltä, mistä niitä löytyy. Yrittäjä Mika Pakarinen on kuitenkin tyytyväinen omaan tiimiinsä, joka joustaa, kun siihen on tarvetta. – Pienessä yrityksessä täytyy olla joustavuutta. Kannetaan niin sanotusti puita yhdessä samaan nuotioon, Pakarinen toteaa. – Ja positiivinen asenne ratkaisee, sillä pääsee pitkälle.  

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa