Kiteellä valmistetaan ksylitolituotteita jokaiseen makuun

11.12.2018 Anna-Maria Hämäläinen
Pekka ja Marianne Hopun yritys lähti liikkeelle lämpömuotoiltavien narskuttelukiskojen maahantuonnista. Nyt valikoimassa on suunhoitoon liittyviä välineitä ja ksylitolipastilleja joka lähtöön. Pekka ja Marianne Hopun yritys lähti liikkeelle lämpömuotoiltavien narskuttelukiskojen maahantuonnista. Nyt valikoimassa on suunhoitoon liittyviä välineitä ja ksylitolipastilleja joka lähtöön. Anna-Maria Hämäläinen

Miltä kuulostaisi ksylitolipastilli kuusenkerkän tai piparin maulla, tai vaikkapa chilin ja lakritsin makuisena? Kiteellä valmistetaan ksylitolipastilleja jokaiseen makuun. Narskuttelu Oy:n tuotteita lähtee Kiteeltä kuutostietä pitkin ympäri Suomen ja nyt niistä ollaan kiinnostuneita ulkomaita myöten. Yrityksen menestys on ollut kuin valtaisa lumipallo, jonka vierimistä maaseuturahaston on ollut nopeuttamassa.

 

Kaikki lähti liikkeelle narskuttelusta. - Minulle oli muodostunut tavaksi narskutella öisin. Ulkomailla oli myynnissä lämpömuotoiltavia narskuttelukiskoja, mutta Suomesta niitä ei vielä löytynyt, Pekka Hoppu kertoo. Lämpömuotoiltavan kiskon ympärille oli helppo koota myös muita myytäviä hammashoitovälineitä. Verkkokaupan ensimmäinen versio perustettiin omin voimin ja taidoin. Hoitovapaalla ollut Pekka Hoppu aloitti verkkokaupan pyörittämisen toiminimellä perheen kodin autotallissa. Marianne Hoppu kävi siihen aikaan vielä palkkatöissä, joten taloudellista riskiä yrityksen suhteen ei juurikaan ollut.

- Jossakin vaiheessa minulle jäi tabletintekokone käsiin ja siitä lähti ajatus ksylitolipastillien tekemisestä, Pekka Hoppu kertoo. Hopulla on taustalla farmasian ja lääketeollisuuden kokemusta, joten pastillien teko tuntui luontevalta jatkolta hammashoitotuotteille. Autotallista tehtiin Keski-Karjalan Jetinan myöntämän investointituen avulla elintarvikehuoneisto ja niin potkaistiin käyntiin yritystoiminnan kannalta keskeinen uusi vaihe. - Jetinan tuella päästiin kokeilemaan ksylitolituotteiden valmistusta, että voidaanko sillä onnistua, Marianne Hoppu kertoo.  

Maaseuturahastosta vauhtia kasvuun

Puolitoista vuotta sitten Marianne ja Pekka Hoppu perustivat osakeyhtiön, jonka nimeksi päätettiin laittaa Narskuttelu Oy. Samalla myös Marianne siirtyi täysipäiväisesti töihin yritykseen. Yrittäjien lisäksi Narskuttelu Oy työllistää yhden työntekijän ja tulevaisuudessa tarvetta on todennäköisesti myös muille apukäsille. - Tämä yritystoiminta on ollut varsinainen lumipallo, toiminta on kasvanut aina edellisen vaiheen onnistumisten myötä, Marianne ja Pekka Hoppu kertovat.  - Olemme onnistuneet kasvattamaan yritystä ilman lainaa ja pystymme maksamaan itsellemme palkkaa, se tuntuu hyvälle, Marianne Hoppu toteaa.

Toiminnan kasvun myötä yrityksen tilat siirrettiin Puhoksen teollisuusalueelle, Puhoshalliin. Puhoshallissa yrittäjiä viehättää erityisesti sen sijainti ja mahdollisuudet. - Kuutostie mahdollistaa tavaran liikuttelun erinomaisesti ja naapurissa toimivien yritysten logistiikka hyödyttää myös meitä. Meidän tuotteet ovat kompakteja ja helppoja liikuttaa, Marianne Hoppu kertoo. Uuden toimitilan remonttiin ja uusiin laitteisiin yritys sai investointitukea Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta.  - Tuki nopeutti uuden vaiheen käynnistämistä, yrittäjät toteavat.

Kysynnän kasvun myötä myös tilauskoot ovat kasvussa. Tilauksia on alkanut tulla ulkomaita myöten. - Kun mennään ulkomaan markkinoille, pitää asiat olla eri lailla reilassa. Raaka-ainevaraston pitää olla tarpeeksi suuri, konekannan pitää olla kunnossa ja myös logistiikan pitää pelata. Yrittäjät panostavatkin seuraavaksi laitekannan päivitykseen ja raaka-ainevaraston kasvatukseen.

P1140056Uudella laiteinvestoinnilla tabletit saadaan purkkiin sekunneissa.

Ksylitolin monet mahdollisuudet

Narskuttelu Oy valmistaa ksylitolipastilleja 19 eri maussa ja hammastahnaakin löytyy jo useampaan suuhun sopivaksi. Lisäksi yritysasiakkaille valmistetaan erityismakuja toiveiden mukaisesti. - Salmiakki on makuvaihtoehdoistamme suosituin ja myös chili-lakua menee tasaisesti, näin joulun aikaan pipari on myös suosittu, yrittäjät kertovat. Makuja kehitellään yhdessä ja uusiin ideoihin tartutaan rohkeasti. - Moni idea on syntynyt vastauksena asiakkaan toiveeseen, mutta ideoita syntyy myös ihan vaikka kotisohvalla telkkaria katsoessa, Marianne ja Pekka toteavat.

Yrittäjät eivät pelkää hyppiä raja-aitojen yli vaan haluavat kehitellä tuotteita poikkitieteellisesti. Seuraava eteenpäin vievä askel on hammastahnojen saralla vasta otettu, mutta uudet ajatukset siintävät jo mielessä. Ksylitoli pysyy raaka-aineena, sillä sen mahdollisuudet ovat hyvin moninaiset. - Ksylitolia käytetään esimerkiksi teollisuudessa ja kosmetiikassa, suunhoito on vain marginaali. Ksylitoli on todella monipuolinen aine ja olisi mielenkiintoista selvittää, miten sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi ruoanlaitossa, Marianne Hoppu pohtii.

Tulevaisuuden suhteen unelma on selkeä. - Toivottavasti muutaman vuoden päästä meillä on muutama työntekijä enemmän, että voimme itse keskittyä siihen, mikä yrityksessä eniten kiinnostaa, esimerkiksi tuotekehittelyyn ja myyntiin, yrittäjät toteavat.  

Anna-Maria Hämäläinen

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot