Himokalastaja teki harrastuksesta ammatin

17.12.2018 Anna-Maria Hämäläinen
Päivi Purmonen myy kalastustarvikemyymälässään myös itse kehittelemiään tuotteita, kuten haarukkavapoja. Päivi Purmonen myy kalastustarvikemyymälässään myös itse kehittelemiään tuotteita, kuten haarukkavapoja. Anna-Maria Hämäläinen

 

Päivi Purmonen on nainen Väre-Pilkki Purmonen Oy:n takana. – Viisi vuotta olen nyt toiminut yrittäjänä ja päivääkään en ole katunut, Purmonen hymyilee. Purmonen valmistaa käsityönä pilkkejä, mormyskoita ja muita kalastukseen liittyviä tarvikkeita Tohmajärven keskustassa sijaitsevassa myymälässään. Hän on intohimoinen kalastaja ja eränkävijä. - Olen harrastanut kuusivuotiaasta asti pilkkimistä. Vapaa-aikana on pakko päästä kalalle. Asun Jänisjoen varrella, joten kalalle pääsee onneksi helposti, Purmonen naurahtaa.

Konttorimaailmassa eripituisia työpätkiä tehnyt Purmonen unelmoi yrittäjyydestä vuosia. – Yrittäminen oli jo pitkään haaveena, halusin päästä tekemään töitä käsillä. Nyt Purmonen pyörittää yhdessä yhden työntekijänsä kanssa kivijalkamyymälää, jonka yhteydessä toimii hänen työpajansa. Työpajalta tuotteet lähtevät verkkokaupan ja tukkukaupan kautta maailmalle. Kivijalkamyymälässä työ ei käy tylsäksi, kun asiakkaita piipahtaa milloin ostamassa pilkkitoukkia, milloin teroituttamassa kairaansa.

Asiakkaat ovatkin Päivi Purmosen mielestä hänen työssään parasta.  Etenkin, kun he ovat yhtä innostuneita kalastuksesta, kuin Päivi itse. – Asiakkaat kysyvät, että millä välineellä mistäkin saa kalaa. He tietävät, että minä neuvon ja kerron hyvät kalapaikat. On hienoa, kun asiakkaat soittavat perään ja kertovat tuliko saalista.

Purmosen asiakaskunta on verkkokaupan myötä laajentunut ulkomaille asti, mutta suurimmat tilaukset lähtevät tukkukauppaan. Kalastustarvikeliikkeet ja isot tavarataloketjut myyvät Purmosen valmistamia kalastustarvikkeita. - Yksi yllättävän iso osa yrityksen toimintaa on toukkien välitys, niitä välitetään kauemmaksikin, Matkahuollon ja postin kautta.

P1140060VÄRE-pilkkiä saa monenvärisenä. Eri värit houkuttelevat eri kaloja, esimerkiksi särki kiinnostuu punaisesta, tietää Päivi Purmonen.

 

Tuotekehittelyyn tukea Leaderilta

Päivi Purmonen valmistaa itse erimallisia pilkkejä, mormyskoita ja syöttirasioita. Valmistuksessa on myös VÄRE-reppu, joka eroaa tavallisesta kalastusrepusta muun muassa siten, että siinä on irrotettava ja pestävä sisäosa kaloja tai pienriistaa varten. VÄRE-reppu ommellaan Kiteen tehtaalla ja metalliosat taivutellaan Väre-Pilkin tiloissa. Tuotekehittelystä innostunut Purmonen on myös kehitellyt erilaisia kalastukseen liittyviä välineitä. – Olen kehitellyt esimerkiksi haarukkavavan ja tasapainopilkin itse.

Toiminnan alussa Väre-Pilkki Purmonen Oy sai tukea Keski-Karjalan Jetinalta investointeihin, esimerkiksi vapamuotteihin. Nyt hänellä on menossa kokeiluhanke, jonka tuen turvin hän kehittelee uusia kalastajille ja muille eränkävijöille sopivia tuotteita. – Jetinan tuki oli tosi hyvä, ilman sitä en olisi pystynyt näitä asioita toteuttamaan, Purmonen toteaa.

 

Anna-Maria Hämäläinen

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot