Uusi innovaatio helpottaa teiden aurausta

25.1.2019 Reeta Rönkkö
Yrittäjä Martti Tiainen on kehittänyt uudenlaisen traktorin alaterän helpottamaan teiden aurausta. Yrittäjä Martti Tiainen on kehittänyt uudenlaisen traktorin alaterän helpottamaan teiden aurausta. Reeta Rönkkö

Viime talven ennätyksellinen lumimäärä ja siitä seuranneet suuret auraustarpeet synnyttivät yrittäjä Martti Tiaisen päässä uuden tuoteidean. Mitä jos aurauskalustoa voisi kehittää niin, että polttoainetta kuluu vähemmän ja traktorin maavara on suurempi? Idea eteni nopeasti käytäntöön ja ensimmäinen prototyyppi uudenlaisesta traktorin alaterästä valmistui omaan käyttöön. Nyt tuotekehitys on jo pitkällä, patentti haettuna ja myynti ulospäin käynnistymässä keväällä.

Nuorena yrittäjäksi

Martti Tiainen aloitti yrittäjän taipaleensa 21 vuotiaan, kun hän osti sukulaisten omistaman maatilan Nurmeksen Ylikylällä alkusyksyllä 2007. Lehmät tilalta lähtivät jo samana syksynä ja yritys keskittyi peltojen viljelyyn sekä ennen kaikkea koneurakointiin lähialueen tiloille ja muille yrityksille.

- Aluksi tehtiin pääasiassa kylvö- ja kyntötöitä sekä kalkin levitystä maatiloille sekä teiden lanausta ja talvisin aurausta. Teiden kunnossapidon osalta pääasiakkaita ovat lähes alusta saakka olleet Destia ja metsäyhtiöt. Melko pian mukaan tuli myös korjaamotoimintaa urakointisesonkien väliaikoihin. Ensimmäinen korjaamohalli tehtiin vanhan navetan tiloihin, myöhemmin tiloja on laajennettu, kertoo yrittäjä Martti Tiainen.

Korjaamotoiminnasta tuli varsin nopeasti yrityksen toiminnan toinen kivijalka. Nyttemmin sen osuus on vain kasvanut ja omien peltojen viljelystä on luovuttu kokonaan. Tiaisen korjaamo edustaa sekä JCP että AD korjaamoketjuja. Traktorien ja muun raskaan kaluston lisäksi korjataan myös henkilöautoja. Vuosien saatossa tekeviä käsiä on tarvittu lisää. Yritys työllistää yrittäjän itsensä lisäksi kaksi muuta työntekijää, sesonkiaikoina enemmänkin.

Ongelmista syntyi idea

Tiaisen yritys vastaa 115 tiekilometrin aurauksesta Nurmeksen pohjoisosissa Ylikylän ja Saramon alueilla. Lisäksi aurausta tehdään useille metsäyhtiöille. Talvella 2017 - 2018 alueella oli ennätyksellinen määrä lunta ja aurauskalusto oli kovassa käytössä.

- Suuria lumimääriä auratessa tuli usein eteen se tilanne, että tehdastekoinen traktorin alaterä ei tarpeeksi tehokkaasti poistanut lunta terän edestä ja terä saattoi pahimmillaan työntää edessään usean kuution verran lunta. Tämä vaatii tietenkin traktorilta paljon tehoja ja vie paljon energiaa eli polttoainetta. Toinen ongelma etenkin metsäteiden osalta oli se, että alaterän maavara ei riittänyt. Ei ole kauhean mukavaa jäädä traktorin pohjasta tiehen kiinni keskellä yötä ja keskellä korpea, Tiainen muistelee.

Tiaisen kehittämän alaterän idea on yksinkertainen. Terän luovutuskulma on tavanomista suurempi, jolloin se helpommin työntää auratun lumen sivuun eikä kuljeta sitä terän edessä. Tämä pienentää traktorin tehon tarvetta ja ennen kaikkea polttoaineen kulutusta. Laite ei myöskään tarvitse traktorin pohjaan erillistä apurunkoa tai kääntöpöytää, mikä lisää maavaraa yli kymmenellä sentillä. Terän toimintaperiaate selviää hyvin Tiaisen sukulaispoikien tekemästä esittelyvideosta, joka löytyy jutun lopusta.

Rahoitusta tuotekehitykseen

Tiaisen suunnitteleman alaterän kehitys ideasta tuotteeksi on ollut nopeaa. Ajatus syntyi joulun aikaan ja jo heinäkuussa ensimmäinen prototyyppi oli valmis. Tuotekehitykseen on hyödynnetty useita eri rahoitusinstrumentteja ja rahoituksen hakemisessa on auttanut paikallinen elinkeinoyhtiö Pikes Oy.

- Aluksi tuotekehitykseen ja testauksiin saatiin ELY-keskuksen kautta maaseuturahastosta perustamistukea. Sen jatkoksi saatua perustamistukea uuden liiketoiminnan käynnistämiseen on käytetty tuotteen kehittämiseksi myyntikuntoon sekä markkinointi- ja myyntivalmiuksien kehittämiseen. Rahoituksen avulla on myös muokattu yrityksen tuotantotiloja sopivaksi tuotteen kokoonpanoa varten. Yritys on mukana myös useamman yrityksen yhteisessä Ideasta tuotteeksi yritysryhmähankkeessa, jossa tuotteelle haetaan CE-merkintä. Tämä tuotekehitysprosessi on kaiken kaikkiaan hyvä esimerkki siitä, miten eri rahoituksia voi ketjuttaa ja hyödyntää niitä juuri oikeassa vaiheessa prosessia, kuvailee yritysasiantuntija Pekka Horttanainen Pikes Oy:stä.

Martti Tiaisen tarkoituksena on käynnistää tuotteen myynti keväällä, heti kun CE-merkintään liittyvä prosessi on saatu valmiiksi. Tuotteen osat tilataan pääosin alihankintana ja kokoonpano, asennus ja testaus tehdään itse.

- Tuotteelle on jo nyt ollut kysyntää, joten uskon että myynti lähtee hyvin liikkeelle. Markkina-aluetta on koko Suomi ja jatkossa mahdollisesti myös muut Pohjoismaat. Ja jos hyvin käy niin jatkossa voin mahdollisesti palkata lisää työvoimaa, Tiainen suunnittelee.

Reeta Rönkkö

Reeta Rönkkö

Maaseudun sivistysliitto Itä-Suomi

kyläkehittäjä

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot