Kokonaisvaltaista hyvinvointia ja hyvää mieltä tallilta

29.1.2019 Anna-Maria Hämäläinen
Kolur frá Brobacka eli Koolur hoitaa yrittäjä Helena Heiskasta. Kolur frá Brobacka eli Koolur hoitaa yrittäjä Helena Heiskasta. Anna-Maria Hämäläinen

Vuonna 2015 Helena Heiskanen pakkasi tavarat ja hevoset muuttoautoihin ja muutti perheensä kanssa Kontiolahdelta Liperiin, suuremman hevostilan perässä. Heiskanen jättäytyi pois päivätöistä ja ryhtyi kokoaikaiseksi yrittäjäksi hevosavusteiselle hyvinvointialalle. Nyt Hyvinvointia Heiskalan Hoppalasta -yritys työllistää yrittäjän lisäksi 14 nelijalkaista työtoveria.

 

Heiskalan Hoppalan tallin emännällä, Helena Heiskasella oli taustalla vuosien kokemus sosiaali- ja terveysalalta ennen täysipäiväiseksi yrittäjäksi ryhtymistä. Hevoset ja yrittäjyys tulivat mukaan kuvioon perheen kahden monivammaisen tyttären menehtymisen jälkeen. – Haave ratsastusterapeutin koulutuksesta oli olemassa jo nuoruudessa, mutta sitä piti lykätä, kun arki perheen kanssa oli niin intensiivistä, Helena kertoo. Sittemmin Heiskanen on hankkinut useita koulutuksia, joita hän pystyy hyödyntämään omassa yrityksessään.


Heiskasen yritys tarjoaa palveluita kaikenikäisille, -kokoisille ja -taitoisille hevosharrastajille. Puolet yrityksen asiakkaista on sosiaalitoimen ja sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella kuntouttavaan hevostoimintaan tulevia henkilöitä ja puolet itse maksavia kuntoutujia ja islanninhevosvaellusasiakkaita. Tallin motto ”Hoivaa ja tule hoivatuksi” kertoo yrityksen toiminnasta oleellisimman - yrityksen toiminnan lähtökohtana on ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen. Suurisydäminen yrittäjä tuo mottoa eläväksi kohtaamisissa asiakkaidensa kanssa, joiden skaala on hyvin laaja. Nuorin asiakas on ollut talutusratsastuksessa käynyt kaksivuotias taapero ja vanhin puolestaan 87-vuotias hevosmies. – Lapset olivat ostaneet vanhalle hevosmiehelle lahjakortin tänne meille. Räätälöitiin sitten hänelle sopiva ratsastus kotataukoineen, Helena muistelee parin vuoden takaista tapausta.


Heiskalan Hoppalan suosituin palvelu on issikkavaellus, mutta yritys tarjoaa myös erikoisempia hevoselämyksiä, kuten kuutamovaelluksia ja kesällä yöttömän yön vaelluksia. Uusin palvelu on hevosavusteinen rumpurentoutushoito, jota on kehitetty yhdessä Ääniavaran kanssa. Laajan koulutuspohjan hankkinut yrittäjä pystyy vetämään myös Metsämieli -vaelluksia. – Metsämieli on tuotteistettu, Etelä-Suomessa laajastikin tunnettu konsepti, jossa mielen hyvinvointia tukevia harjoitteita tehdään metsässä, esimerkiksi mindfullnesia hyödyntäen, Helena Heiskanen kertoo. Vapaata Helena ei juurikaan ehdi pitämään, sillä asiakkaita Hoppalan tallilla käy päivittäin. – Päivät ovat pitkiä, kuudelta aamulla herään ja illalla yhdeksän maissa palaan sisälle. Mutta ei tässä voi tunteja laskea, tämä on elämäntapa, Helena toteaa.

 

P1140953 2Forgur nauttii rekiajeluista ja emäntänsä Helena Heiskasen varmoista otteista.

 

Pehmeitä hevosmiestaitoja


Helena Heiskaselle islanninhevoset ovat olleet alusta asti oikea hevosrotu. Rodun ominaisuudet sopivat hyvin kuntotuttavaan hevostoimintaan: – Islanninhevosilla on kokoonsa nähden paljon kantokykyä ja niiden askellus on tasainen, mikä on esimerkiksi liikuntarajoitteisten kanssa hyvä etu, yrittäjä kertoo. Hoppalan tallin hevoset ovat ikähaarukaltaan 2-29-vuotiaita. Kaikilla tallin issikoilla on islanninkieliset nimet. – Kolmiosaisen nimen keskellä on aina Frá, se kertoo, että kyseessä on puhdas islanninhevonen, Helena kertoo. Laumassa laukkaa niin lapsia, äitejä kuin isiäkin, mutta uutta vertakin laumaan saisi tulla. – Yhtenä tulevaisuuden tavoitteena on astuttaa lauman tammoja. Suurempi lauma mahdollistaa hevosille myös vapaapäiviä työstä ja toisaalta eritasoisia hevosia tarvitaan monipuolisen asiakaskunnan tarpeisiin, Helena toteaa.


Hevosten koulutuksessa Helena käyttää niin sanottuja pehmeitä hevosmiestaitoja. – Hyödynnetään hevoselle lajinmukaista kommunikointia eikä pakoteta hevosta tilanteisiin, joihin se ei halua, Helena kertoo. Parasta on, että hevonen syntyy laumaan, jossa se voi syntymästä saakka nähdä ja tottua työhön, jota muut lauman hevoset tekevät. – Kaikille hevosille pidetään ajo- ja ratsukoulutukset. Lisäksi vahvistetaan hevosen yksilöllisiä ominaisuuksia, joita ihminen tarvitsee omassa työssään, Helena kertoo. – Hevosen oppiminen on oikeastaan elinikäinen prosessi, mutta sanoisin, että koulutus kestää neljästä viiteen vuotta. Silloin hevosesta tulee turvallinen ja luotettava työpari.


Hevonen oppii lukemaan ihmisen eleitä ja liikkeitä koulutuksen myötä. Hevosilta löytyy myös erityisen herkkää tunneälyä. – Hevoset tunnistavat tunteet ja pyrkivät esimerkiksi lohduttamaan tai kannustamaan ihmisiä. Toisin kuin ihmisiltä, hevosilta ei voi pitää tunteita salassa, Helena toteaa.

 

Haaveena hevosille luonnollinen ympäristö


Heiskalan Hoppala on saanut Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta tukea sekä yrityksen perustamiseen että tilojen remontointiin. Viimeisin tuki on myönnetty uusien tuotteiden kehittämiseen. Yritystoiminnan kehittäminen on luonnollinen osa Helena Heiskasen yrittäjyyttä. – Nälkä kasvaa syödessä. Omaa ammattitaitoa tekee mieli kehittää lisää, vaikka se onkin rankkaa tämän työn ohessa, Helena myöntää. Työn ja opiskelujen yhdistämisessä on kuitenkin se hyvä puoli, että uusia oppeja voi soveltaa heti myös käytännössä.


Yksi haave Helena Heiskasella vielä on. Hevoselle luonteenomainen kasvatus ja koulutus on Hoppalan hevostallin yksi kulmakivistä. Hoppalan hevoset elävät aktiivipihatossa, jossa ne saavat kulkea vapaana ja ruokailla kun haluavat. Talliin tai karsinoihin mennään harvoin, lähinnä silloin kun hevoset vaativat erityistä hoitoa. Asiakastilanteissa sisätiloihin siirtymisen syynä on yleensä todella huono sää tai paukkupakkaset. Vaikka pihatto liikuttaakin hevosia luonnollisesti, haaveilee Helena konseptista nimeltä Paddock paradise, joka on hevosille vieläkin liikuttavampi elinympäristö. – Paddock paradise – konseptissa jäljitellään villihevoslaumojen elämäntyyliä. Siinä hevoset liikkuvat omaehtoisesti vuorokauden aikana jopa 20 kilometriä, Helena kertoo. Suomesta Paddock paradise -mallia ei ole vielä juurikaan käytössä, mutta ehkä tulevaisuudessa sellainen voisi löytyä Liperistä, Heiskalan Hoppalasta.


Lue Hoppalan toiminnasta lisää yrityksen nettisivuilta.

Tulevat vaellukset ja leirit löytyvät puolestaan yrityksen Facebook-sivustolta.

 

P1140957Heiskalan Hoppalasta voi löytää ihanuuksien ihmemaan.

Anna-Maria Hämäläinen

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot