Lehmäleiri suuntaa markkinointia ulkomaille

27.3.2019 Mari Mustonen

Eläinten hoitaminen ja maatilan arkeen tutustuminen on nykypäivänä monelle eksoottinen kokemus. Yrittäjä Riitta-Miina Piipponen on järjestänyt Lehmäleirejä Ilomantsin Maukkulassa vuodesta 2009 alkaen. Nelipäiväisellä leirillä osallistujat tutustuvat suomalaisen maatilan arkeen ja osallistuvat eläinten hoitamiseen. Leirejä järjestetään sekä aikuisille että lapsille. Piipposen tilalla on kyyttöjen lisäksi, lampaita, vuohia, kanoja ja hevonen. Leirin aikana opetellaan lypsämään lehmiä, ruokkimaan eläimiä, valmistamaan kyytönmaidosta juustoa sekä koetaan monia luonnon tarjoamia elämyksiä.

Pihapiirin lehmäaitauksessa käyskentelevät itäsuomenkarjan lehmät eli kyytöt, joiden rodun säilyttämisestä yrittäjä pitää hyvää huolta. Myös perinnebiotoopin ylläpitäminen ja erilaiset ohjelmapalvelut antavat sisältöä leiriläisten ohjelmaan. Piipponen pitää leirin leiriä sopivana kohteena myös ulkomaalaisille vieraille ja haluaa kehittää sitä kansainväliseen suuntaan.

Vaara-karjalan Leaderin rahoittaman hankkeen avulla lehmäleirille on haettu kansainvälistä näkyvyyttä.  Nettisivut on käännetty saksaksi, englanniksi, kiinaksi ja venäjäksi. Tuen avulla on saatu myös leiriesite saksan kieliseksi ja yrittäjä on päässyt osallistumaan Grünewoche-matkailumessuille. Leader-tuen avulla on järjestetty lisäksi koeleiri 15 kiinalaiselle vieraalle.

Lehmäleiri herättää sekä ihmetystä että kiinnostusta.  Nykyisin vierailijoita tulee monista eri maista, mm. Italiasta, Saksasta, Sveitsistä, Ranskasta, Amerikasta ja Intiasta. Leader-rahoitus on ollut Piipposen mukaan erittäin tarpeellinen ja mahdollistanut uudenlaista toimintaa ja näkyvyyttä.

Yhteistyö paikallisten matkailuyritysten välillä on tiivistä. Ohjelmapalvelut sekä majoitus- ja ravintolapalvelut tukevat toinen toisiaan. Lehmäleiri on tehnyt yhteistyötä mm. Maukkulan Mustikkamäen ja ElämysMantsin kanssa. Lehmäleirin vierailla on halutessaan mahdollisuus myös tutustua Ilomantsin muihin matkailukohteisiin ja upeisiin maisemiin. Lehmäaitauksen vieressä on kamera, joka kuvaa kyyttöjen elämää laitumella. Seuraa Lehmäliveä! 

 

Mari Mustonen

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot