A+ A A-
Yrittäjyys 5.9.2019

Vierailijat ovat tervetulleita kukkapellolle

Markku Halosen kukkapelto on nähtävyys, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Markku Halosen kukkapelto on nähtävyys, jota tullaan katsomaan kauempaakin. Anna-Maria Hämäläinen

Karjalanruusun pihassa kanaemot kaahottavat tipujensa kanssa ja kolme kukkoa kiekuu komeasti. Tilan pihalla seisoo teltta valmiina vierailijoita varten. Pihapiirin viereisellä kukkapellolla asterit, oppineiden kukat, kesäpäivänhatut ynnä muut kukkalajit availevat nuppujaan. Tilan pihapiirille on vaikea vetää vertoja sen maalaisromanttisuudessa. Juuri nyt yrittäjä Markku Halosella on kuitenkin harmi mielessä. Seuraavana päivänä pitäisi lähteä myymään kukkia Kuopioon elonkorjuutapahtumaan, mutta on luvattu sadesäätä. – Varavaihtoehtona on Imatran markkinat, jos siellä olisi parempi sää, yrittäjä tuumaa.

Halosen puutarhatilan pihapiirissa asuu neljä veljestä, kukin omissa taloissaan. Viherpeukalo ei näillä veljeksillä ole keskellä kämmentä, sillä veljesparven äiti innosti poikiaan aikoinaan puutarhakouluun.  – Aluksi kasvatettiin taimia pienessä kasvikopissa, yrittäjä Markku Halonen muistelee. Yksi Markun veljistä teki taimien kasvatuksesta itselleen ammatin. Pienestä kasvikopista taimien kasvatus laajeni vuosien myötä 1000 neliön kasvihuoneisiin. – Kuiva- ja leikkokukat tulivat kuvioon aluksi pienimuotoisena viljelynä, Markku Halonen kertoo. – Vuonna 2006 perustin sitten tämän toiminimen, Karjalanruusun. Sittemmin vastuu myös taimiviljelystä on siirtynyt kokonaan Markulle. 

 

Kukkien arvo kasvaa kaupungissa

Hyötykasvien taimien ja kukkien kasvatus kulkee suloisesti sopusoinnussa, täydentäen vuoden kierron. Kun taimet lähtevät kasvihuoneista eteenpäin, vaihtuvat kiireet kevään taimisesongista kesän kukkasesonkiin. – Syksyllä pääpaino on leikko- ja kuivakukissa, ennen vuodenvaihdetta taas koittaa kukkien joulusesonki, Markku Halonen kertoo. 

Karjalanruusussa työskentelee kolme työntekijää sekä yksi harjoittelija. Työntäyteisimmät hetket ovat erilaisten tapahtumien, kuten elonkorjuumarkkinoiden kynnyksellä. Karjalanruusun väki kiertää noin 30 tapahtumaa vuodessa. – Kukkien arvo kasvaa, kun ne viedään kaupunkiin, Markku Halonen toteaa. 

Tapahtumien lisäksi kukkia voi ostaa koko kesän suoraan tilalta. Tilalla käykin paljon vierailijoita pitkin kesää. Tilalla pidetään myös esimerkiksi työyhteisöjen virkistäytymispäiviä. Tapahtumateltta on pystyssä koko kesän, kesäkuun loppupuolelta syyskuun loppuun saakka. Yrittäjälle vierailijat ovat mieluisia. – Linja-auton tuleminen on aina juhlahetki, Markku Halonen sanoo. 

 

Kuivakukkavarasto Karjalan RuusuTilan navetan ylisestä tulee kukkien kuivatuksen aikaan maalaisromanttinen kukkakeidas.

 

Kukkakuhhaus on vuoden kohokohta

Elokuussa pidettävä Kukkakuhhaus on Karjalanruusun vuoden kohokohta. Maalaisromanttisen tapahtuman suurin ohjelmanumero on oman kukkakimpun poimiminen.  – Tapahtuma sai alkunsa yhdeksän vuotta sitten, avoimien ovien iltapäivästä, Markku Halonen kertoo. Ihmisten parissa viihtyvälle yrittäjälle tapahtuma oli mieluinen ja myös kävijät viihtyivät. Vuosi vuodelta tapahtuma on kasvanut, markkinointi on laajentunut ja kävijämäärä moninkertaistunut. Keski-Karjalan Jetina on rahoittanut Kukkakuhhausta ja koko yrityksen toimintaa palvelevia investointeja, kuten juhlatelttaa ja opastauluja. 

Tänä vuonna Kukkakuhhauksessa vieraili huikeat 3 300 kävijää. Tapahtuma alkaa olla jo koko Rääkkylän oma perinne, sillä monet järjestöt ja paikalliset yritykset tulevat tapahtumaan myymään omia tuotteitaan ja esittelemään toimintaansa. Ensi vuonna vietetäänkin jo Kuhhauksen 10-vuotisjuhlia. Ensi kesän Kukkakuhhauksen suhteen Markun ajatukset ovat selvät: – Täytyy varautua väkimäärän kasvuun.  

 

Kukkapelto ja kukkien kerääjätKukkakuhhauksen jälkeen kukkien uutta väriloistoa pitää odottaa hetki. Kaunein väriloisto koittaa elo-syyskuussa. Silloin pellolta voi löytää myös lukuisia eri perhoslajeja.

 

Hyvät verkostot kantavat

Kukkakuhhauksen kokoisessa tapahtumassa on valtava järjestely, mutta tapahtumien järjestäminen on Markku Halosella verissä.  – On mukava olla kontaktissa ihmisiin, yrittäjä toteaa. Sosiaalisella yrittäjällä on laajat verkostot, jotka auttavat myös Kukkakuhhauksen järjestämisessä. Hyvä esimerkki on monipuolinen  talkooväki, joka auttaa hädän hetkellä. – Tämän vuoden Kuhhauksessa katkesi sähköt pahimpaan ruuhka-aikaan, Markku Halonen kertoo. Onneksi talkoolaisten joukossa oli sähköyhtiön ammattilainen, jonka avulla tilanne saatiin nopeasti ratkaistua.

Uutena tapahtumana on tulossa 14.-15.9. pidettävät maalaismarkkinat. – Kun Kiteen Koivikon elomarkkinoita ei enää pidetä, pidetään täällä tällainen korvaava tapahtuma, Markku kertoo. Markun tavoitteena on, että niin Kukkakuhhaus kuin uusi maalaismarkkina-tapahtumakin hyödyttävät myös muita yrittäjiä. – Pienyrittäjien pitää puhaltaa yhteen hiileen, Markku Halonen sanoo.

Onpa Karjalanruusun yrittäjällä vielä vinkki töitä etsivillekin: – Jos joku haluaisi tehdä torikauppaa, täältä Rääkkylästä löytyisi materiaalia siihen, Markku Halonen vinkkaa. 

Tutustu Karjalanruusun yritystoimintaan sekä yritysrahoitukseemme.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa