A+ A A-
Yrittäjyys 3.10.2019

Rääkkylän luonto inspiraation lähteenä

Ville Lehvonen isännöi Hakoniemi - Luovaa tilaa. Tilan päärakennuksen pintaremontin yhteydessä tuvan alkuperäiset tummuneet hirret kaivettiin esiin. Vanha 1900-luvun alkupuolen piano löytyi Uudesta Värtsilästä. Kestävänkehityksen mukaiset valinnat kuuluvat Hakoniemen ideologiaan. Ville Lehvonen isännöi Hakoniemi - Luovaa tilaa. Tilan päärakennuksen pintaremontin yhteydessä tuvan alkuperäiset tummuneet hirret kaivettiin esiin. Vanha 1900-luvun alkupuolen piano löytyi Uudesta Värtsilästä. Kestävänkehityksen mukaiset valinnat kuuluvat Hakoniemen ideologiaan. Ville Lehvonen

Rääkkylän Oravisalossa sijaitseva Hakoniemi - Luova tila kutsuu luovien alojen ihmisiä inspiroitumaan luonnon helmaan.

 

1920-luvulla rakennettu, nykyisin Hakoniemi - Luova tila -nimeä kantava maatila on toiminut kesän alusta omatoimimatkailijoiden majapaikkana sekä residenssinä. Majoituspalvelu on ollut aloitushetkestään lähtien lähes jatkuvasti varattu, vain ykköspäiviä on ollut vapaana.

 Hakoniemi - Luova tilan taustalla on Rääkkylästä kotoisin oleva muotoilija-valokuvaaja Ville Lehvonen. Helsinkiläistynyt luovan alan moniosaaja luonnehtii itseään osa-aikaiseksi rääkkyläläiseksi. Varsinainen koti on Helsingissä, mutta liikuteltavissa oleva työ vie miestä ympäri Suomea ja maailmaa. Rääkkylään hänellä on hyvä suhde.

– Rääkkylä on tärkeä paikka. Täältä saan inspiraatiota omaan työhöni ja tuotteisiini.

Nyt Rääkkylään tuo aika ajoin myös Hakoniemi - Luova tila, jota Ville isännöi. Majoituksen lisäksi Hakoniemi – Luova tila Ky:n palveluna on myös esimerkiksi visuaaliset palvelut yrityksille. Lehvonen on kuvannut Rääkkylän alueella yritysten mainoskuvia muun muassa Novitalle, Airamille ja Suomen luonnonsuojeluliitolle.

Ville uskoo Rääkkylän luonnon tarjoavan inspiraatiota myös muille taiteellisella alalla työskenteleville. Hakoniemen tilaa markkinoidaankin erityisesti niin Suomesta kuin muualta maailmasta saapuville luovan alan ihmisille.
Valtaosa asiakkaista on tullut tähän mennessä ulkomailta. Tilalla on majoittunut muun muassa moskovalainen muotoilija ja israelilainen taideyliopiston opettaja.

 

kerafiikka hakoniemiResidenssitaiteilija Henrikka Leppänen työstää savilaattaa ateljeessa, jonka materiaali on kaivettu Hakoniemen talon läheisyydestä. Taiteilijan mukaan paikka on savi-ihmisen paratiisi. Vanhalla tilalla on asunut aikoinaan savirakentaja, jonka ansoista Lehvonen tiesi alueen hienon luonnonsaven soveltuvan savityöskentelyyn.

 

Residenssi elävöittää Rääkkylään kulttuuritarjontaa

 

Osan ajasta Hakoniemen tila toimii residenssinä, jota ylläpitää Hakoniemi Residenssin tukiyhdistys ry. Residenssipaikkaa voivat hakea niin taiteilijat kuin tieteilijätkin. Tervetulleita ovat moni- ja poikkitieteellisten alojen ihmiset, jotka ilmaisevat kiinnostusta luonnonympäristöön ja ympäristön kannalta kestävästi toteutettaviin työsuunnitelmiin.

Ville Lehvonen näkee, että Rääkkylä voi hyötyä residenssistä.

– Residenssi elävöittää Rääkkylää taiteen saralla ja tuo näkyvyyttä alueelle.

Luovasta tilasta kumpuava taide voi olla parhaimmillaan yhteisöllistä. Residenssissä kesällä asunut taitelija Niina Mantsinen maalasi Rääkkylän 4H:n kesäkahvilan seinään ikäihmisten ideoiman muraalin, yhdessä rääkkyläläisten nuorten kanssa.

 

Maaseudulla paljon potentiaalia


Ville Lehvonen näkee, että maaseudussa on paljon potentiaalia, erityisesti matkailun ja luovien alojen näkökulmasta. Maaseutu voi toimia luovuuden lähteenä, potentiaali täytyy vain osata tuoda esiin markkinoinnissa.

Kansainvälisille matkailijoille itäsuomalainen maaseutu on eksoottista. Erityinen valttikortti on hiljaisuus.

– Luova tila on majoittanut ihmisiä maista, joissa hiljaisuutta ei ole. Täydellinen hiljaisuus voi olla jopa shokeeraavaa.

Toinen valttikortti on Venäjän rajan läheisyys. Itäinen naapurimaamme tuntuu Suomeakin eksoottisemmalta, mutta Suomessa matkailu koetaan turvallisemmaksi.

Ensimmäinen täyteen varattu kesä kannustaa kehittämään matkailupalveluita. Matkailijoille on tulevaisuudessa luvassa majapaikan lisäksi myös ohjelmapalveluita, joita räätälöidään kullekin matkailijalle tai ryhmälle sopivaksi. Elämyksellisen matkailutoiminnan järjestämisessä hyödynnetään rääkkyläläisiä ja pohjoiskarjalaisia osaajia ja yrittäjiä.

 

 

Ville ja vanhemmat laavullaVille Lehvosen vanhemmat ovat olleet suuri apu Hakoniemen luomisen ja ylläpidon kanssa. Vanhemmat ovat pitäneet aikoinaan mökki- ja aittamajoitusta. Ville Lehvonen jatkaa vanhempien jalanjäljissä tuoden mukaan uutta ja luovaa näkökulmaa. Hakoniemeen ovat myös eläimet tervetulleita, josta on saatu paljon kiitosta.

 

Hakoniemi - Luovan tilan matkassa on mukana hitusen tukea maaseuturahastosta. Keski-Karjalan Jetinan rahoituksella luovaan tilaan tehdään pieniä hankintoja. Esimerkiksi Leader-tuella hankittu ilmalämpöpumppu tuo lämpöä luovan tilan tupaan.

Anna-Maria Hämäläinen

Hankeneuvoja

Joensuun seudun Leader -yhdistys

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa