A+ A A-
Yrittäjyys 12.12.2019

Nuoret yrittäjät tekivät haaveista totta Nurmeksessa

Pari vuotta sitten Hanna Jänönen ja Toni Helander viettivät tapansa mukaan vapaa-aikaa kalastaen ja retkeillen. Tulevaisuudesta jutellessaan he huomasivat pian, että ajatus omasta yrityksestä lähti lentoon ja oli innostavaa pohdittavaa. Jänönen kertoo, että haaveissa siinsivät oma majatalo, jonka pihalla on eläimiä, ympärillä kaunista luontoa ja luonnosta saatavilla puhdasta, hyvää ruokaa. Pariskunta ei aikaillut ja vajaan vuoden kuluttua oma yritys oli jo rekisteröity. Tällä hetkellä yritys työllistää heitä lähes kaikkina viikonloppuina, mutta viikolla on aikaa mökkeilyyn, koirien ulkoiluttamiseen ja lepoon.

Pielisen Retki burgeri

Keittiömestarin ja kalastusoppaan koulutuksen saanut Helander on työskennellyt Helsingissä ja Lapissa ravintola-alalla, mutta kotiutunut takaisin lapsuuden maisemiin Nurmekseen. Jänönen on puolestaan opiskellut matkailupalvelujen tuottajaksi, eräoppaaksi ja hierojaksi. Hänellä on loppusuoralla myös eläintenhoitajan koulutus. Jänönen on syntyisin Nurmeksesta ja kertoo olleensa aina yrittäjähenkinen ja nopea toimissaan.

-Nollasta lähteminen on aina haasteellista, mutta onnistumisista osaa silloin olla ylpeä ja kiitollinen, Jänönen pohtii. Eläintenhoitajan koulutus tuo unelmaa omasta huskytarhasta askelen lähemmäksi. Nykyisistä koiristaan pariskunta kertoo, että kultainen noutaja Tico toimii kotikoirana ja siperianhusky Tarmo lähtee mielellään työkeikoille mannekiiniksi ja oppaaksi  

Pop up -teltasta ruokavaunuun ja omaan keittiöön  

Helander on saanut runsaasti kokemusta ravintola-alalta ja uudet reseptit syntyvät häneltä luonnostaan. Yrittäjät aloittivat burgerimyynnin pop up -teltassa erilaisissa tilaisuuksissa ja toreilla, ja myynti lähti heti yllättävään vauhtiin. Leader- tuen avulla hankittiin ruokavaunu, jotta tekemiseen saatiin tilaa ja tehoa. Vaunu antaa myös mahdollisuuksia kehitellä uusia tuotteita myytäväksi ja sen kanssa on helpompi lähteä myös kauemmas tapahtumiin. Yrittäjiä työllistävät erilaiset juhlat, tapahtumat ja mm. tyky-päivät yrityksissä. Kauimmainen keikka on tehty Kuopioon. Yrittäjät ovat vuokranneet nyt myös oman keittiön laitteineen Nurmeksen meijerin kiinteistöstä, mikä helpottaa ruuan valmistusta ja antaa uusia mahdollisuuksia yrityksen kehittämiseen.  

Pielisen Retki haikki vaunu

 

Matkailuala on vaativa rasti

Helander kuvailee, että matkailu on hyvin spesiaali ala ja siinä on paljon haasteita Pohjois-Karjalassa, jotta matkailijat saataisiin pysähtymään näihin maisemiin. Moni asia on vielä lapsen kengissä verrattuna vaikkapa Lapin matkailuun. Puhdasta luontoa, rauhaa ja hiljaisuutta täältä vielä löytyy ja se on etu kilpailussa. Jänösen mukaan Nurmes on Lakeland-alueen pohjoisin kolkka, mikä kannattaa matkailun markkinoinnissa huomioida ja hyödyntää.   Yrittäjät ovat tällä hetkellä mukana yritysryhmähankkessa, jonka avulla he tavoittelevat asiakkuuksia mm. Saksasta, jotta luontomatkailun osuutta hankkeen yrityksissä saataisiin kasvatettua. Heitä on matkan varrella houkuteltu yrittäjiksi myös lähikuntiin pitämään majataloa tai tarjoamaan ravintolapalveluita, mutta Nurmeksesta lähteminen ei kuitenkaan nuoria yrittäjiä houkuttele.

 - Majataloahan meillä ei vielä ole, mutta haaveet kannattaa sanoa ääneen, olivatpa ne mitä tahansa, Helander kannustaa.

Pielisen Retki Nurmes

Mari Mustonen

Hanketyöntekijä

Vaara-Karjalan Leader ry

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa