A+ A A-
Yrittäjyys 16.6.2020

Luontoelämyksiä Möhkön ainutlaatuisessa miljöössä

Tuija Lauronen (keskellä) toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleeksi Möhköön Tuija Lauronen (keskellä) toivottaa vieraat lämpimästi tervetulleeksi Möhköön

Vappuaattona 2020 Savottakahvila Möhkön Mantan yrittäjä Tuija Lauronen pohti, että mitähän ne niin sanotut normaalit ihmiset puuhaavat vappuna. Laurosen vappurutiineihin oli kuulunut vuodesta 2004 alkaen noin 400 munkin paistaminen Möhkön Vappu –tapahtumaan. Korona-kevät perui kuitenkin tapahtuman keväältä 2020 ja samalla siirtyivät myös savottakahvilan perinteiset avajaiset.

Matkailun monitoiminainen ei korona-keväästä huolimatta ole jäänyt lepäilemään. Laurosen yritystoiminnan piiriin kuuluvat savottakahvilan lisäksi Mantan Luontopalveluiden ja Mantan Majatalon pyörittäminen. Majatalo toimii Möhkön entisellä kansakoululla, jonka yrittäjä hankki Ilomantsin kunnalta 2010. Majatalossa on 50-paikkainen juhlasali sekä vuodepaikkoja kolmessa eri huoneistossa. Mantan Luontopalvelut puolestaan järjestävät ohjelmapalveluita mm. tyhy-porukoille, erityisryhmille sekä muille matkailijoille. Yrittäjä on vuokrannut Mantan Luontopalveluiden tukikohdaksi osan Jänissaaresta, jonne on Möhköstä noin kymmenen kilometrin venematka. Matka Jänissaareen taittuu mukavasti esimerkiksi kahdella jokiveneellä, joihin miehistön lisäksi mahtuu 20 henkeä.

jokivene mantan luontopalvelut

Hankkeista rytmitystä yrityksen kehittämiseen

Mantan Luontopalveluiden ohjelmapalveluita Lauronen lähti kehittämään perustamistuen turvin keväällä 2019. Hankkeen tavoitteena on mm. jokiveneretkien tuotteistaminen, luonnon ja luovuuden yhdistäminen erilaisiksi työhyvinvointikokonaisuuksiksi, talvileirien konseptointi ja elämyksellisen pitopalvelun kehittäminen. Kokonaisuus on laaja, mutta hankkeen työmäärä ei Laurosta hirvitä.

- Hankkeita toteuttaessa joutuu noudattamaan tiukkaa aikataulua. Aikataulutus luo mukavan raamin omalle työlle ja samalla aikataulu ryhdittää omaa tekemistä. Asioiden tekemistä ei voi siirtää ajalle ”sitten, kunhan kerkeän”. Hankkeiden myötä joutuu myös paneutumaan yrityksen liiketoimintasuunnitelmaan ja pohtimaan, mitkä kehittämistoimet ovat yrityksen kehittämisen kannalta oleellisia, toteaa Lauronen.

Perustamistuki on mahdollistanut mm. yrityksen toiminnan esittelyvideoiden ammattimaisen kuvaamisen ja leikkaamisen. Jokaisesta ohjelmapalvelupaketista on laadittu myös omat tuotekorttinsa. Lisäksi hankkeen aikana yrittäjä panostaa omaan koulutukseensa. Melonnanohjaajakurssin suorittaminen mahdollistaa uudenlaisen toiminnan tuottamisen jatkossa.

Eläimistä vastapainoa kiireiseen arkeen

Eläimet ovat aktiivisesti mukana Laurosen elämässä. Lapinkoirat Urmas ja Uljas tervehtivät matkailijoita ja toimivat mm. terapiakoirina. Jatkossa yrittäjä haluaa kehittää muun muassa sosiaalipedagogista toimintaa, jossa yhdistetään eläinten kanssa toimiminen esimerkiksi päihdekuntoutustoimintaan. Tällaista toimintaa Lauronen on jo pilotoinut yhdistämällä hevosten kanssa tehtävät metsätyöt ja päihdekuntoutuksen. Kokemukset olivat erittäin positiivisia niin yrittäjän kuin kuntoutujienkin näkökulmasta.

Kiireisen yrittäjän arkeen vastapainoa tuo eläinten kanssa puuhastelu. Hevosten ja koirien kanssa harrastaminen luonnossa antavat Lauroselle omaa aikaa. Samalla yritystoiminnan saa hetkeksi pois mielestä, vaikkakin yrittäjyys on selvästi Lauroselle elämäntapa, josta hän silmin nähden nauttii.  

Tuleva kesäsesonki mietityttää kuitenkin yrittäjää. Nähtäväksi jää, miten ihmiset uskaltavat liikkua koronan tuomien rajoitusten puitteissa. Yrityksellä on kuitenkin mukavasti varauksia kesälle, vaikka ryhmätoiminnot ovat peruuntuneet. Koronasta huolimatta yrittäjä toivottaa matkailijat tervetulleeksi Möhköön nauttimaan silmiä hivelevästä maisemasta, jokiveneretkistä ja maukkaasta ruoasta unohtamatta Möhkön tarjoamien kulttuurikohteiden antia.

Hannele Pyykkö

Vaara-Karjalan Leader ry

toiminnanjohtaja

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa