Pyörällä Kolin vaaroilla ja laudalla Pielisen pinnalla

30.3.2021 Panu Kärkkäinen

Viimeisen vuoden ajan yleisessä keskustelussa on ponnahtanut eteen kerran, jos toisenkin ajatus, jonka mukaan kriisissä voi olla myös mahdollisuus. Tämä pitää paikkansa ainakin Kolilla toimivan Seikkailuyhtiö Vaaran kohdalla, jonka perustaminen sai viimeisen sykäyksensä koronan tuoman muutoksen myötä.

-Me olemme mieheni Teemun kanssa innokkaita maastopyöräilijöitä ja reissuillamme Lappiin on tullut mieleen, että olisikohan maastopyörien vuokrauksessa yritysideaa. Pari vuotta sitten ostimme mökin täältä Kolilta ja aloimme tutkailemaan, mitä palveluja täältä löytyy. Huomasimme, että Kolilla käy 230 000 ihmistä vuodessa, mutta välinevuokraukseen liittyvää toimintaa ja yrittäjiä on vähän. Viimeinen sysäys oli tämä korona-aika, jonka myötä päätimme muuttaa Helsingistä tänne Kolille ja aloittaa yritystoiminta, Katariina Rantalaiho avaa yrityksen syntyhistoriaa.

Valtimolaislähtöiselle Katariinalle Koli oli valmiiksi jo melko lailla tuttu paikka, eikä turkulaislähtöinen Teemukaan vaaramaisemaa ja varsinkaan vettä vierasta.

-Entisenä aktiivipurjehtijana Teemulle Pielinen oli houkutteleva tekijä tänne muutolle. Sen myötä vesielementti tuleekin olemaan tärkeässä osassa meidän yrityksessämme kesäisin, Katariina Rantalaiho kertoo.

vaara1

Katariina Rantalaihon mukaan pyörien vuokraus on lähtenyt mukavasti liikkelle.

Laatu on se juttu

Seikkailuyhtiö Vaaran liiketoiminnan keskiössä ovat laadukkaiden Feltin läskipyörien, Rock Machinen sähköavusteisten läskipyörien sekä lapsille suunnattujen Cannondale-maastopyörien vuokraus. Sen lisäksi talvisessa luonnossa liikkujille on tarjolla niin liukulumikenkiä kuin metsäsuksiakin sekä vauhdikkaampaan menoon siteettömiä lumilautoja.

-Kun omasta intohimosta kumpusi ajatus yrityksen perustamiseen, niin oli selvää, että panostamme myös laadukkaisiin pyöriin. Laatu on se juttu, josta emme ole valmiita tinkimään. Kesäksi pyörien lisäksi tulee vuokrattavaksi laaja valikoima sup-lautoja ja erilaisia packrafteja eli reppulauttoja. Ja pidemmällä aikavälillä näin kahviharrastajana mielessä kummittelee suunnitelma kahvilastakin. Se on mietinnässä siiten, kun pääsemme muuttamaan täältä mökiltä toiseen toimipaikkaan, Rantalaiho tunnustaa.

Tuoreen yrityksen ensimmäinen talvi on ollut yrittäjille positiivinen yllätys, kun varsinkin nopeasti käyttökuntoon saatu talvipyöräilyreitti on kerännyt suosiota matkailijoiden keskuudessa.

-Meidän ei pitänyt vielä jouluksi aloittaa, mutta kun reitti saatiin valmiiksi, niin ajattelimme kokeilla. Joulu menikin tosi kivasti ja hiihtolomatkin olivat ihan ok. Se, mikä on yllättänyt ovat nämä viimeiset viikot maaliskuussa, jotka ovat olleet kaikista kiireisimmät. Näyttää siltä, että myös pääsisäisen aika tulee olemaan vilkas, Rantalaiho iloitsee.

vaara3

 

Seikkailuyhtiö Vaaran ensiaskeleet ovat olleet yrittäjille positiivinen yllätys.

Tekijöitä tarvitaan

Jos on yrityksen alkutaival ollut positiivinen yllätys, niin samaa voi sanoa yrittäjien sopeutumisesta Kolille.

- Vaikka olen muuttanut takaisin kotiseudulle, niin minulla oli ehkä hieman stereotyppinen ajatus ja epäilys siitä, löydänkö täältä nuoria ihmisiä, samanhenkisiä ystäviä ja miten sopeudun elämään täällä. On ollut positiivinen yllätys, miten paljon täällä on nuoria yrittäjiä ja samanhenkisiä ihmisiä. Tällaisia nuoria yrittäjiä Koli kaipaakin. Kaikki muu järjestyy, jos vain on ihmisiä, jotka tekevät asioita, positiivisesti tulevaisuuteen katsova Rantalaiho uskoo.

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot