A+ A A-
Yrittäjyys 11.5.2021

Kukkaloistoa ja näyttävää taidetta Kolilla

Kolilaisen Lasse Martikaisen vuoden yksi kiireisimmistä viikoista on äitienpäivään huipentuva toukokuinen viikko, sillä hänen isänsä vuonna 1971 perustaman Kolin Puutarhan keskeisiä myyntiartikkeleja ovat äitienpäiväruusut.

-Juuri lähti maailmalle 2000 kappaletta äitienpäiväruusuja. Sen lisäksi meillä kasvaa kesäkukkia ja köynnöksiä sekä jonkin verran vihannesten taimia ja yrttejä. Myymme tuotteitamme tässä puutarhalla sekä kolmella torilla. Sen lisäksi meillä on jälleenmyyjiä Juuassa ja Juankoskella, vuodesta 2011 saakka Kolin Puutarhaa vetänyt Martikainen kertoo.

50-vuotisjuhlavuottaan viettävän yrityksen juuret ovat todella syvällä Kolin rinteillä, sillä Martikaiset ovat viljelleet maata samoilla seuduilla aina 1700-luvulta lähtien.

-Isä kouluttautui aikanaan viljelijäksi, mutta totesi sitten, että on sen verran vähän ja kivisiä peltoja, ettei maanviljelyspuolella välttämättä ole kovin suurta tulevaisuutta. Sitä myöten hän erikoistui tähän kasvihuoneviljelyyn aloitellen kurkuilla ja tomaateilla. Näitä äitienpäiväruusuja olemme viljelleet jo 47 vuotta, hortonomiksi vuosikymmen sitten valmistunut Martikainen laskeskelee.

koli2

 

Äitienpäiväruusuja on kasvanut Martikaisten puutarhoilla jo 47 vuotta.

Veistospuisto kiinnostaa

Jos kevät ja alkukesä on puutarhurille kiireistä aikaa, niin syksyn ja talven tullen Lasse Martikaisella on aikaa tehdä jotain ihan muuta. Hän on itseoppinut taitelija, jonka käsissä monipuolinen materiaali muotoutuu näyttäviksi veistoksiksi. Nuo taideteokset ovat esillä Kolin Puutarhan kasvihuoneiden vieressä sijaitsevassa Veistospuistossa. Puistossa pääsee tutustumaan kymmeniin erikokoisiin taideteoksiin, jotka on toteutettu mytologian ja Kolin luonnon innoittamina. Veistosten materiaalit ovat monipuolisia ja säänkestäviä, kuten esimerkiksi metalleja, kiveä, lasikuitua ja kierrätysmateriaaleja. Puistossa uuden elämän ovat saaneet niin vanhat kasvihuoneen kastelukourut kuin lämmitysputketkin.

-Veistospuisto on noin hehtaarin kokoinen alue vanhaa peltoa, joka on muutettu puistoksi. Olen tehnyt sinne pysyvän taidenäyttelyn omille töilleni. Näyttely muuttuu sitä mukaa, kun saan uuden teoksen valmiiksi, Martikainen tiivistää Veistospuiston olemuksen.

Taiteessa Martikaista kiehtoo itsensä toteuttaminen ja se haaste, joka erilaisten materiaalien kanssa työskennellessä syntyy.

-Se on ihan hauskaa pohdiskella, että millä tavalla homman pystyy jostakin tietystä materiaalista tekemään. Eli uuden oppiminen on tässäkin isossa roolissa, Martikainen pohtii.

Toissa vuonna avattu Veistospuisto on saanut varsin positiivisen vastaanoton kulttuurinälkäisten Kolilla vierailijoiden keskuudessa.

-Viime vuonna kävijämäärä tuplaantui avausvuodesta, kun noin pari tuhatta vierasta puistossa kävi. Jos se vierailijamäärä tästä johdonmukaisesti kehittyy, niin kohtahan tässä alkaa käydä puisto ahtaaksi, Martikainen naurahtaa.  

koli3

Kolin Veistospuistossa yhdistyvät Lasse Martikaisen taide ja hänen viljelemänsä kasvit.

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa