Burgerit ja makkara lähiruokasuosikkeina

20.10.2021 Panu Kärkkäinen

Henna ja Jari Palviainen ovat pyörittäneet maatilaa Lieksan Jamalissa jo reilut 15 vuotta. Tilalta löytyy muun muassa lemmikkihoitola ja löytöeläinhoitola sekä lauma Suomen oloissa edelleenkin varsin harvinaisia mangalitzasikoja. Noin vuosikymmenen ajan Palviaisen tilalla laiduntaneet mangalitzat ovat 1800-luvun puolivälin paikkeilla Itävalta-Unkarissa hallitsijasuku Habsburgien hoviherkuksi jalostettuja villasikoja, joiden erityispiirteenä on paljon pehmeitä rasvoja sisältävä liha.  

-Kaikkihan lähti siitä, että olin kasvissyöjä ja sanoin, että jos joskus syön lihaa, niin sen on oltava itse kasvatettua ja laitettua, tehotuotettu ei ollut vaihtoehto, Henna Palviainen naurahtaa. 

Tuotannon eettisyys oli myös se johtava ajatus, joka sai Palviaiset tutustumaan mangalitzoihin. 

-Kasvatettiin ensiksi lihasikoja kesäpossuina, mutta mietimme, että tähän voisi olla joku fiksumpi vaihtoehto kuin ostaa kesäpossu ja laittaa se syksyllä lihoiksi. Tavallaan se tökki, että niissä on kaikki viritetty siihen kasvuun, Jari Palviainen taustoittaa siirtymistä villasikojen kasvatukseen. 

palvis2

Jari Palviainen kehittelee uusia makkarareseptejä Paikallispuodin keittiössä.

Pieni on kaunista 

Isoimmillaan Palviaisten mangalitzakarjan pääluku oli noin 80, mutta nykyään karjan koko siitoseläimineen on reilut 30 mangalitzaa. Eikä kasvua olla hakemassakaan. 

-Haluamme pitää tämän sen kokoisena, että kahdestaan voimme tätä pyörittää, varsinkin kun käyn myös muualla töissä, Ja eläimillä pitää olla tarpeeksi tilaa olla ja elää. Sitä ei ollut tarpeeksi silloin, kun karja oli suurimmillaan, joten nopeasti palasimme entisiin mittoihin, Jari Palviainen tunnustaa. 

Hän myöntää, että mangalitzasikojen lihan markkinointi vaatii myös oman ponnistelunsa, sillä lihan rasvaisuus arveluttaa monia. 

-Taitaa mangalitzatiloja olla enemmän lopettaneita kuin niitä, jotka jatkavat edelleen, lihan myynti on sen verran työlästä. Me olemme aloittaneet vuonna 2012 ja nyt meillä alkaa olla se tilanne, että myymme sen, minkä kasvatammekin, Palviainen kuvaa alan haastavuutta. 

Lähiruoka on kunniassa 

Markkinointityötä lihatuotteiden eteen Palviaiset ovat tehneet vuosia muun muassa valmistamalla suuren suosion Lieksassa saaneita burgereita ja tekemällä yhteistyötä kahden muun lieksalaisen lihatilan kanssa. Tuoreimpana avauksena toimii paikallisia herkkuja tarjoava Paikallispuoti Pielisentien varressa. Puoti syntyi ikään kuin Palviaisten uusimman mangalitzainnovaation sivutuotteena. 

-Me teetimme aiemmin Kuopiossa makkaraa, mutta mieleen tuli, että niitä voisi tehdä itsekin, koska teettäminen oli aika kallista. En tiedä saanko itse tehtyä niitä sen halvemmalla ja ainakin aikaa menee huomattavasti enemmän, mutta voimme ainakin itse vaikuttaa kaikkeen lopputuloksessa, Palviainen naurahtaa. 

Tiloja makkaranteolle etsiessään vastaan tuli nykyinen Paikallispuoti. 

-Minä tarvitsin vain tuon keittiön, joten tämä myymäläpuoli oli käyttämättömänä. Olimme pohtineet Lihhoo Lieksasta-hankkeen tilojen kanssa tilapuotia, jossa voisimme myydä tuotteitamme ja pienen mietinnän jälkeen löimme hynttyyt yhteen tässäkin asiassa, Palviainen kertoo hyvän suosion saaneen puodin syntyhistorian. 

Mangalitzamakkaran tuotekehitys on menossa vauhdilla eteenpäin ja erilaisia, todistetusti suussa sulavia versioita on syntynyt kuin liukuhihnalta. Myös paikalliset ravintolat ovat saamassa omat nimikkomakkaransa valikoimiinsa. 

-Uusien makkarareseptien kehitteleminen on todella mieluisaa puuhaa. Ja se, että pystyn tekemään pienestä lihaerästä makkaraa antaa mahdollisuuden viilata tuotteesta varmasti mieleisen, lähiruoan suosiosta ilahtunut Palviainen vakuuttaa.   

palvis1

Panu Kärkkäinen

Panu Kärkkäinen

Hanketyöntekijä
Vaara-Karjalan Leader
panu.karkkainen@lieksa.fi