×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 107

Koivikolta lähiherkkuja kartanossa ja veden äärellä

1.7.2014
Vanhan päärakennuksen historia ulottuu aina 1800-luvulle. Vanhan päärakennuksen historia ulottuu aina 1800-luvulle. Katja Asikainen

Kiteen Puhoksessa valtatie kuuden varrella sijaitseva Koivikon tila on tullut vuosien saatossa tunnetuksi vahvana maatalousalan toimijana. Pitkä historia kantaa tämän päivän yrittäjiäkin.

Koivikon tilan historia ulottuu aina 1700-luvun loppupuolelle, jolloin tilan omisti Arppen mahtisuku. Tilan päärakennus valmistui vuonna 1840 ja Arppeilta kartano siirtyi Axel Emil Branderille ja hänen Anna vaimolleen. Paikalla käynnistyi karjanhoito- ja meijerikoulu ja tilalla toimi esimerkiksi yksi Suomen ensimmäisistä juustoloista. Branderien suvulta tila siirtyi valtiolle 1960-luvulla ja Kiteen maatalousopisto muutti kartanon tiloihin vuonna 1961.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä myi vuonna 2010 Koivikon koulutilan maa-alueet, navetan ja osan muista rakennuksista yksityiselle omistajalle. Tänä päivänä Koivikolla toimii useita yrityksiä, jotka nojaavat toiminnassaan maaseutuun ja Koivikon pitkiin perinteisiin.

Yksi alueen yrittäjistä on ravintoloitsija Markku Väkeväinen, jonka yrityksen Koivikon Kievarin herkkuja paikalliset ovat päässeet maistelemaan jo kahden vuoden ajan. Koko ikänsä Helsingissä asunut ja ravintola- sekä hotellimaailmassa työskennellyt Väkeväinen ryhtyi kiteeläiseksi yrittäjäksi huulenheiton seurauksena.
- Meillä on ollut Kiteellä lomapaikka ja naapurina Koivikolla maatalousyhtymää pyörittävä Partasen Pekka. Yhtenä kesäiltana pohdimme puolivakavissaan millaista toimintaa Koivikon kartanorakennuksessa voisi olla. Sillä tiellä nyt ollaan koko perheen kanssa ja Pekka on osakkaana Kievarissa, Väkeväinen kertoo.

Koivikon kartanoon tehtiin vuonna 2012 mittava remontti, jossa lähes kaikki sisätilat laitettiin uusiksi. Oma sanansa sanottavana oli myös Museovirastolla, joka on arvioinut Puhoksen kartanoalueen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

MS Pyhäjärvi Orivedelle - Kiteen kaunein terassi

Tänä kesänä ravintolan palvelut ovat laajentuneet myös kantatie 71 kupeeseen Oriveden rantaan ankkuroituun MS Pyhäjärvi alukseen. Kokonaan uusittu ja ravintolakäyttöön muutettu MS Pyhäjärvi on tuotu Puhoksen makasiinien luo palvelemaan janoisia ja nälkäisiä ohikulkijoita. Laivan kahvilan ja terassin näköala on yksi Keski-Karjalan kauneimmista. Aikaisemmilla omistajillaan laiva on ollut käytössä risteilyaluksena, mutta Väkeväisen ajatuksissa laiva on elementissään juuri kahvilana.

- Risteilyjä pitäisi olla valmis myymään ja markkinoimaan lähes päätoimisesti ja meillä ei valitettavasti ole sellaiseen nyt mahdollisuutta. Laivalle piti löytää uusi käyttötarkoitus ja mikäs sen parempaa kuin nauttia helteisenä kesäpäivänä virvokkeita laivan terassilta järvimaisemaa ihaillen.

Laivalla on virvokkeiden tarjoilua varten A-oikeudet ja siellä tarjoillaan pientä syötävää suolaisena ja makeana. Väkeväinen odottaa tulevina vuosina vesiliikenteen määrän kasvavan Orivedelläkin ja niinpä Puhoksessa haaveillaan uudesta vierasvenelaiturista.

 

LaivaMS Pyhäjärvi palvelee lomalaisia Oriveden rannassa Virpi Timosen, Anu Väistön ja Markku Väkeväisen voimin.

Paperin pyöritystä ja paikallisten suosiota

Kartanoravintolassa ruoka valmistetaan aina tuoreista lähiseudun raaka-aineista. Tarjolla voi olla vaikkapa oman tilan sonnia tai viereisen Pyhäjärven muikkua.
- Eipä ole tarvinnut täällä kampelaa tarjoilla, Väkeväinen hymyilee.
Koivikon Kievari työllistää yrittäjän lisäksi vakituisesti neljä ihmistä ja ekstratyövoimaa hankitaan tarvittaessa. Kesän ajan yksi henkilö pyörittää ravintolalaivaa, iltaisin ja viikonloppuisin työntekijöitä lisätään tarpeen mukaan.

Paikalliset ovat ottaneet Koivikon Kievarin ja sen palvelut omakseen.
- Koivikolla on paljon historiallista arvoa ja meillä käy jopa asiakkaita, jotka kertovat olleensa täällä esimerkiksi piikomassa. Monilla on muisto tai tarina jaettavanaan, Väkeväinen kertoo.
Koivikon Kievari on saanut apua yritystoiminnan käynnistämiseen esimerkiksi maaseudun kehittämisyhdistys Keski-Karjalan Jetina ry:stä sekä ELY-keskukselta. Ravintola on osa Koivikon yritysryhmähanketta, jossa mukana on kuusi alueella toimivaa maaseutuun nojautuvaa yritystä. Hankkeen rahoittajana on Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja sitä hallinnoi ProAgria Pohjois-Karjala.

Markku Väkeväinen on ollut tyytyväinen saamastaan avusta ja palveluista, mutta toteaa että ravintoloitsijan ja virastojen maailmat ovat hyvin kaukana toisistaan. Tarvittavaa tietämystä lippujen ja lappujen täyttämiseen on kertynyt pikkuhiljaa, mutta toisinaan on vienyt turhan kauan ennen kuin paperit ovat olleet lähetyskunnossa.
- Aloittelevat yritykset pitäisi laittaa kärkipäähän avun saannissa, jottei kävisi ainakaan niin, että yritysidea ehtii kuolla ennen kuin on kunnolla päässyt vauhtiinkaan, hän toteaa.

Väkeväinen kiittelee myös paikallisia yrityksiä joustavuudesta. Ilman pitkää maksuaikaa ja molemminpuolista luottamusta olisi moni asia voinut jäädä kesken.

Väkeväinen uskoo niin Koivikon Kievarin kuin MS Pyhäjärven tulevaisuuteen. Ravintolalaivan menestys on pitkälti kiinni säästä, mutta juhannuksena terassi oli jo täynnä, vaikka kelit eivät olleet parhaat mahdolliset. Toistaiseksi uudet ideat saavat odottaa.
- Juuri nyt yritämme saada yrityksen tilanteen neutraaliksi ja palvelut pyörimään. Hyvälle ruualle ja tälle paikalle on tilausta jatkossakin, niin uskon, Väkeväinen päättää.

Kyltti

Koivikon Kievarin ravintolapalvelut löytää Kiteen Puhoksesta.

 

maakaista-logo-musta.svg

Hae rahoitusta

Tarinat ja tapahtumat

Yhteystiedot