A+ A A-
Yrittäjyys 13.11.2018

Kädentaidot elämyskohteiksi Pohjois-Karjalassa

Laura Sutinen ja Mari Karjalainen ovat mukana Taito Pohjois-Karjalan uudessa hankkeessa. Laura Sutinen ja Mari Karjalainen ovat mukana Taito Pohjois-Karjalan uudessa hankkeessa. Tanja Airaksinen

Jos matkailija haluaa tutustua paikalliseen kulttuuriin, oppia jotakin alueelle ominaista ja kokea elämyksen, mikä siihen johdattaakaan paremmin kuin perehtyminen paikallisiin kädentaitoihin. - Käsityöt tutustuttavat paikallisiin perinteisiin, tekijöihin, materiaaleihin ja menetelmiin sekä kertovat alueen historiasta. Kädentaidoilla on selkeä paikka matkailun kentässä, etenkin täällä Pohjois-Karjalassa, Taito Pohjois-Karjala ry:n Matkalla kädentaitojen elämykseen -hankkeen projektipäällikkö Laura Sutinen kuvaa.

Elämykset, itse tekeminen ja onnistumisen kokemukset ovat matkailussa tätä päivää, siksi myös kädentaidot halutaan tuoda vahvemmaksi osaksi sitä. Meneillään olevassa hankkeessa aiotaan kartuttaa maakunnan matkailupalvelutarjontaa. Tätä kautta myös paikalliset käsityöyrittäjät lisäävät oman yrityksen toimintamuotoja. Tärkeimpänä tehtävänä hankkeessa onkin kohtauttaa käsityö- ja matkailualanyrittäjiä. Alueen yrittäjät tuodaan yhteen ideoimaan ja luomaan yhdessä uusia palvelutuotekokonaisuuksia. Monesti käsityöyrittäjä toimii yksin, ja matkailualan toimijoilla on puolestaan halu saada matkailijat viipymään alueella.

- Tavoite on tietenkin, että eri toimijoiden ja yrittäjien yhdistelmillä saadaan lopputulos, jossa yksi plus yksi on kolme. Eli yhteistyö ei vain hyödytä eri toimijoita, vaan siitä syntyy vielä piirun verran enemmän, hankkeessa mukana työskentelevä käsityöpalvelumuotoilija Mari Karjalainen avaa tavoitteita.

Taito Pohjois-Karjalalla on vahvat käsityöyrittäjäverkostot ja alueen toimijat ovat tuttuja, viettäähän yhdistys ensi vuonna 110-vuotisjuhliaan. Yhdistys on ollut kehittämässä matkailua Pohjois-Karjalassa miltei koko 2000-luvun ajan. Näistä lähtökohdista onkin hyvä lähteä jatkamaan.   

Matkalla kadentaitoihi Taito Pohjois Karjalan kuva leikattuKäsityömatkailulle luodaan hankkeessa myös yhtenäistä ilmettä. Kuva: Taito Pohjois-Karjala ry

Moninaiset mahdollisuudet

Pala paikallista saippuaa käsityöyrittäjän opastuksessa tai itse tehty joogamatto voisivat löytyä tulevaisuudessa yhä useamman matkailijan tuliaiskassista. - Kädentaitoihin pohjaavat kurssit tai työpajat eivät ole säistä riippuvaisia, joten ne ovat myös siinä mielessä kiitollisia ohjelmapalveluita matkanjärjestäjille. Toimintaa voi tarjota sadepäivän iloksi, ja toisaalta poutaisena päivänä vaikka kudonnan voi siirtää suoraan laiturin nokkaan, Laura kuvaa palveluiden mahdollisuuksia.

Hankkeen aikana tuotteita testaan ja palveluja pilotoidaan. - Tarkoitus on, että kädentaitojen ohjelmapalveluista saadaan selkeitä paketteja, ja niitä on helposti saatavilla, aivan kuten vaikka jalkahoito tai kampaajalla käynti. Asiakkaalla on selvä kuva siitä mitä palvelutuote sisältää, ja myös käsityöt tarjoavat rentoutumis- ja hemmotteluhetken käyttäjälleen, Mari kuvailee.

Tässä miljööllä on suuri merkitys. Pohjois-Karjala tarjoaakin toinen toistaan kiehtovampia kohteita ja paikkoja, vai miltä kuulostaa käsityöilta viinitornissa tai käsillä tekemisen retriitti maaseutumatkailutilalla. Hankkeen ensimmäinen kohde onkin Ilomantsi. -Sieltä lähdetään luomaan yhteistyötä kunnan ja yrittäjien kesken, ja saadaan varmasti mallia yhteistoiminnalle, jota levittää muualle maakuntaan, Laura ja Mari suunnittelevat.

Uusien palveluiden lisäksi tuotteistamisen ja markkinoinnin kehittäminen kulkevat kokoa ajan rinnalla. Yrittäjille tarjotaan hankkeen kautta koulutusta ja tukea aina hinnoittelusta somemainontaan.

Kysyntään etsitään nyt tarjontaa

Lomalta haetaan elämyksiä ja tunnetta, kiinnostus tekemisen ja toiminnan äärelle kasvaa. Käsillä tekemisen ohjelmapalveluita etsitään entistä enemmän. - On huomattu, että käsillä tekeminen rauhoittaa ja tarjoaa arjesta irtautumisen paikan. Kysyntää palveluille on, erilaisilla messuillakin kartoitusta tehnyt Mari kertoo.

Lähtökohta on tuottaa laadukkaita tuotteita ja palveluja. - Lähdetään kehittämään ehdottomasti laadukasta toimintaa määrän sijaan. Suuret massat eivät ole kohteena, Laura täsmentää. Palveluja kehitetään ensisijaisesti maakunnan ulkopuolelta tuleville matkaajille. Osa voi olla kokeneita käsityöharrastajia ja osa ensikertalaisia kädentaitojen maailmassa. - Jo tuotteistamisvaiheessa on huomioitava erilaisten kuluttajien tarpeet. Paketteja ja tuotteita on oltava isompia ja pienempiä, Mari muistuttaa.

Pohjoiskarjalainen matkailuverkosto on jo sitoutunut mukaan kädentaitoihin liittyvien palveluiden kehittämiseen. Seuraavaksi hankkeessa lähdetään luomaan ja kokeilemaan palvelukokonaisuuksia. Kaikki käsityöalantoimijat ovat tervetulleita mukaan hankkeen toimintaan.  

Matkalla kädentaitojen elämykseen -hanke on saanut maaseuturahaston kehittämistukea Pohjois-Karjalan ELY-keskukselta.  

Tanja Airaksinen

Maaseudun Sivistysliitto, projektikoordinaattori

Joensuun seudun Leader -yhdistys, hankeneuvoja

Millaiset yritykset voivat saada yritysrahoitusta?

Loading…

Kannattava toiminta

Yritykselläsi on edellytykset jatkuvaan ja kannattavaan liiketoimintaan

Get more details

Päätoiminen

Yritystoimintasi on päätoimista ja ammattimaista. Yrityksesi antaa toimeentulon joko sinulle yrittäjänä tai ainakin yhdelle työntekijälle.

Get more details

Vaikuttavuus

Tuella on merkittäviä vaikutuksia sekä yritykseesi että sen sijaintipaikkaan. Yrityksesi luo rahoituksen myötä uusia pysyviä työmahdollisuuksia alueelle, kasvattaa liikevaihtoaan, tehostaa tuotantoaan tai parantaa teknologian tasoa.

Get more details

Sijainti maaseudulla

Yrityksesi sijaitsee maaseudulla. Suomen pinta-alasta 95 % on maaseutua. Kysy alueesi Leader-yhdistykseltä tai Ely-keskukselta, missä maaseutualueen raja kulkee kotipaikkakunnallasi.

Get more details

Huomioitavat seikat

Rahoitettavien yritysten valinnassa huomioidaan yritysten kilpailuedellytykset toimialalla, markkina-alueen laajuus ja liikeidean uutuusarvo.

Get more details
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Maakaista.fi

Maakaista kokoaa ja välittää tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Pohjois-Karjalassa.

 

Maaseuturahasto logo mv Leader logo mv

Maakaista.fi somessa