Huikea Kuorinka avautuu matkailijalle Liperissä

6.4.2021 Jaana Parkkinen
Kuorinka ilta-auringossa Kuorinka ilta-auringossa Jari Rouvinen

Kuorinka, tuo auringossa kimmeltävä keidas, jossa jo muinoin saamelaiset viettivät lomiaan, tarjoaa nykymatkailijallekin kokemuksia. Kuorinka on tunnettu niin muikuistaan kuin myös aivan valtatie 9 vieressä sijaitsevasta uimarannastaan.

Kuoringan rannalta löytyy useiden yksityisten mökkien lisäksi majoitustiloja myös vuokrattavaksi. Jari Rouvisen isännöimän Koivuvaaran tilan kyljestä löytyy erilaisia majoitusvaihtoehtoja. Rouvisen matkailutoiminta alkoi, kun hänen vanhempiensa eläkekoti rannalla jäi tyhjilleen. Rouvinen päätti remontoida talon matkailualalla työskennelleen kumppaninsa kanssa vuokrauskäyttöön. Myös kumppanin matkailuosaamistaustan kautta päädyttiin mukaan Joensuun seudun Leader -yhdistyksen hallinnoimaan Laatua Liperin matkailuun yritysryhmähankkeeseen.

Turvallisuuskoulutusta hankkeesta  

Yritysryhmähankkeen yhtenä tavoitteena on lisätä mukana olevien yritysten turvallisuusosaamista. Matupa-koulutuksen myötä yrittäjät suorittavat Matkailualan turvallisuuspassin. Jari Rouvinen kokee, että jo tähän mennessä koulutuksesta on ollut paljon hyötyä.

- Käymme majoittujien kanssa yhdessä läpi tarvittavat asiat ja paikat, kun he saapuvat. Näin tulee käytyä läpi tarpeelliset turvallisuusasiat, kuten kuinka laitteita käytetään, mistä löytyvät ohjeet ja kuinka isäntäväen saa tarvittaessa kiinni, Rouvinen toteaa.

Yrittäjä myöntää, että koulutuksen myötä asioita katsoo ja miettii jo ihan eri lailla. On kaikkien etu, että majoittuja tietää esimerkiksi majoituspaikan osoitteen ja tutustuu turvallisuusohjeisiin. Kun asiat käydään läpi yhdessä voi yrittäjäkin olla levollisin mielin.

Rantahuvila Onni

 Kuva: Jari Rouvinen

Matkailualalla kaivataan kovasti yritysyhteistyötä

Jari Rouvinen kokee, että yritysryhmähankkeen kautta yhteistyö on lisääntynyt muiden yrittäjien kanssa. Yritysryhmähankkeessa on hyvää myös yhteinen keskustelu, kouluttautuminen ja kehitystyö. Pienille matkailuyrityksille on paljon etua yhteistyöstä. Nykyinen lainsäädäntö asettaa kuitenkin haasteita yhteistyölle. Matkailuyrittäjiä harmittaa, että esimerkiksi toisen yrityksen linkittäminen omille nettisivuille tuo eteen vastuukysymyksiä.

- Jos linkität vaikka ohjelmapalveluja tuottavan yrityksen sivut oman yrityksesi nettisivuille, se tekee sinusta lainsäätäjän silmissä matkanjärjestäjän, joka on luvanvaraista toimintaa, Rouvinen valottaa. Tämmöinen systeemi vie resursseja pieneltä yrittäjältä, Rouvinen harmittelee.  

Tarinat yrityksen taustalla ja Retromökki saaressa  

Maatilan sivutoimena harjoitettavan matkailutoiminnan pääpaikka on rantahuvila Onni. Tilan pihapiirissä on myös majoitustilaa lyhytaikaisempaan käyttöön, esimerkiksi ohikulkumatkalle. Yrityksen verkkosivujen kautta matkailija löytää tarinoiden äärelle. Tarinoiden kautta löytyy niin Onni, Rauha kuin Toivo. Rouvinen on remontoinut läheiseen saareen myös 70-luvulla rakennetun mökin, joka on saanut nimekseen Aito. Mökki on remontoitu ja sisustettu ajan hengen mukaisesti.

- Retromökin remontissa kävi perinteiset; puolet lisää aikaa ja budjettia tuli käytettyä alkuperäiseen suunnitelmaan nähden, naurahtaa Rouvinen.

Saarimökillä voi mökkeillä ”aidosti”, sillä kantoveden lisäksi mökki saa sähkönsä aurinkopaneeleista ja ruuanlaitto hoituu kaasulla tai avotulella. Biotauot hoidetaan kompostoivassa käymälässä, kuinkas muutenkaan.

Saarimökki Aito

Kuva: Jari Rouvinen

Tulevaisuuden näkymät Liperin matkailussa  

Rouvinen luottaa tulevaan ja näkee, että kehittyvä meijerin ja Kirkkorannan alue Liperin kirkonkylällä buustaavat uutta virtaa koko Liperin alueen matkailuun. Rouvinen uskoo, että kehittyvä satama-alue ja vesistö tuovat uuden pysähtymispaikan matkailulle ja lisäävät sekä pidentävät myös yöpyjien määrää.

Tutustu Huikean Kuoringan majoitustarjontaan yrityksen verkkosivuilla.

Mikä yritysryhmä?

Laatua Liperin matkailuun on yritysryhmähanke, jossa halutaan opastaa neljä liperiläistä matkailualan yrittäjää kohti laadukkaampaa markkinointia ja laadukkaampaa palveluntarjontaa. Mukana hankkeessa ovat Koivuvaaran tila, Leveälahden tilayhtymä, Lammu oy ja Studio Korento. Hankkeen aikana toimijat pääsevät tiivistämään yhteistyötä ja yrittäjille järjestetään digimarkkinointikoulutusta ja matkailualan turvallisuuspassikoulutusta. Hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja hallinnoi Joensuun seudun Leader -yhdistys.

Lue lisää yritysryhmätuista Ruokavirasto.fi-esitteestä

Tutustu myös muihin hankkeesta kirjoitettuihin juttuihin:

Parren Peti ja Puuro tarjoillaan perinteikkäässä miljöössä Leppälahdessa
Telmonselän rannoilta löytyy aurinkoa ja luonnonhiekkaa
Villa Korento, monipuolisia mahdollisuuksia monenlaisille asiakkaille

Jaana Parkkinen

Jaana Parkkinen

Sisällöntuottaja
Joensuun seudun Leader -yhdistys