Parren Peti ja Puuro tarjoillaan perinteikkäässä miljöössä Leppälahdessa

20.4.2021 Jaana Parkkinen
Päätilan nimi on Parrenparoni Päätilan nimi on Parrenparoni Raino Albert

Liperissä Parrenmäellä palvellaan matkailijoita Raija Albertin vanhassa mummolassa.  Raija ja Rolf Albert muuttivat Saksasta Suomeen vuonna 2009 ja remontoivat tilan päätalon kodikseen. Tontilla sijaitsee myös Raija Albertin veljen rakentama mökki, joka päätettiin remontoida majoituskäyttöön. Pihamajoituksen lisäksi Alberteilla on tarjolla myös perinteistä mökkimajoitusta Lammunjärven rannalla.

Hanke käyntiin

Albertit tunnistavat tämän päivän kilpailutilanteen asiakkaista. Joensuun seudun Leader -yhdistyksen hallinnoimasta Laatua Liperin matkailuun yritysryhmähankkeesta he lähtivät hakemaan vertaistuen lisäksi koulutusta markkinointiin, digipalvelujen -ja sosiaalisen median käyttöön. Listalla on myös uudet nettisivut.

- Instagram on otettu jo käyttöön, iloitsee Raija Albert. Monikanavaisuus vaikeuttaa asiakkaiden tavoittamista, mutta Albert pitävät hyvänä asiana, että apua on tarjolla.

Raija Albert kokee, että hyötyisi vielä enemmän lähikoulutuksista. Albert kertoo oppivansa parhaiten itse kokeilemalla ja etäyhteyden päässä tekeminen ei tule niin lähelle. Hyvänä asiana Albert kokee, että hankkeen myötä on saanut käydä ajatusten vaihtoa toisten yrittäjien kanssa ja saanut ajatuksia omaan toimintaansa.

Tarinallistaminen tapetilla

Hyvistä tarinoista pitävät kaikki. Raija Albertilla ei ole pulaa tarinan lähteistä. Hän on suunnitellut kirjoittavansa tarinoita entisajan elämästä kuten lasten leikeistä, lampaista ja heinänteosta, johon hänkin pienenä osallistui mummonsa luona.  Tarinoiden kautta on myös tarkoitus kehittää majoituspalveluja. Heinäntekoaikaan vieraat majoittuivat niin sanotussa makuuvaunussa, jossa nukuttiin olkipatjoilla ja lampaanvällyissä. Raija Albertilla on tarkoitus entisöidä makuutila käyttöön niin, että se tuo kokemuksia myös uusille vieraille. Majoitustilan matotkin tulevat olemaan tarinoita tulvillaan. Leppälahden kyläyhdistyksellä on menossa kierrätysteemainen hanke, jossa vanhat tekstiilit leikataan matonkuteiksi. Hanke on osa Joensuun seudun Leader -yhdistyksen Pienet investoinnit 2020 -teemahanketta. Sosiaalinen kuteiden leikkuu on jäänyt vähemmälle koronan vuoksi, mutta Raija Albert on ehtinyt kutoa talven aikana 18 metriä mattoja jo valmiiksi leikatuista kuteista.

- Perinteikäs räsykulttuuri herää eloon ja voi vain miettiä kenen vanhat vaatteet matoista löytyvät, Albert pohtii.

Matto pieni

Kuva: Raija Albert

Hanke mahdollistaa monenlaisia toimenpiteitä

Perinnepihalla, Parrenparonilla on yli satavuotias historia ja se tulee näkymään miljöössä lähitulevaisuudessa. Raija Albert on alkanut suunnitella pihan kunnostusta ja ehostamista. Pihasuunnitelma on jo teetetty osana hankkeen toimenpiteitä. 

- Tarkoitus on keskittyä ensin päätalon edustaan ja entisajan kasveihin, Alber kertoo.

Lisäksi Heinävedentien varteen tulee uusi kyltti museolle, että myös päiväkohdevierailijat löytävät paikalle entistä helpommin. Yritysryhmähankkeen kautta on tarkoitus myös kehittää muitakin yrityksen palveluja kuten Mummon MaalaisMuseota. Museon osalta Albert kaipaa neuvoja tavaroiden esille laittoon ja infokylttien kieliversioihin. Raija Albert on kouluttautunut myös eräoppaaksi ja kuljettaa vieraita metsäpoluilla ihastelemassa Suomen luontoa. Ja jättimäistä muurahaispesää, joka on herättänyt ihastusta etenkin lapsivieraissa. Pääasiakasryhmä ovat saksankieliset matkailijat. Heille on elämys päästä retkelle luontoon tai osallistua vaikka lakankeruureissulle suolle. Eräoppaan koulutuksesta on ollut hyötyä myös turvallisuusasioissa, mutta hankkeen kautta suoritetun Matkailualan turvallisuuspassi-koulutuksen myötä osaaminen on lisääntynyt.

Raija mehilaispesat

Kuva: Raija Albert

Lammu Oy on monipuolinen

Albertien pihapiiristä löytyy monenmoista aktiviteettiä myös päivämatkailijoille. ParrenParonin Pienoisrautatie on Raija Albertin miehen Rolfin silmäterä. N-kokoinen pienoisrautatie on rakennettu vanhaan kivinavettaan. Raija Albert on itse kiinnostunut sukunsa historiasta. Mummon MaalaisMuseo on rakennettu vanhan kivinavetan ylisille. Raija Albert on kerännyt sinne laajan kokoelman mummonsa säilyttämää entisajan esineistöä ja esimerkiksi sota-ajan kenttäpostia. Vieraat pääsevät halutessaan mukaan hoitamaan mehiläispesiä, joista valmistuu Lammun Lumo-hunajaa. Albertit tuottavat luomuhunajaa ja heidän metsäalueensa on muutettu luomukeruualueiksi, joka mahdollistaa myös villiyrttien keräämisen ja hyödyntämisen. Albertien asiakkaat pääsevät nauttimaan lähiruuasta aamiaisella ja Ravintolapäivä-tapahtumissa, joita ei valitettavasti ole voitu nyt järjestää.

ParrenParonin PienoisRautatie 1000

Kuva: Lammu Oy, kuvannut Harri Mäenpää

Hiljaisuusmatkailussa on tulevaisuus

Albertit aikovat jatkaa yrittäjinä niin kauan kuin voimia riittää. Raija Albert näkee, että tulevaisuudessa hiljaisuusmatkailun suosio kasvaa. Ihmiset hakevat yhä enemmän vastapainoa kiireiselle arjelle ja kuormittavuudelle. Parren Peti ja Puuro tarjoavat erinomaiset puitteet hiljaisuusmatkailulle. Rannalla sijaitseva Kukkupuu niminen mökki ei ehkä anna kuvaa hiljaisuudesta, mutta luonnon omia ääniä ei taideta lasketa. Ja mikä ihanampaa kuin kuulla käen kukkuvan tyynessä kesäillassa…

Tutustu Lammu Oy:n monipuolisiin palveluihin.

Mikä yritysryhmä?

Laatua Liperin matkailuun on yritysryhmähanke, jossa halutaan opastaa neljä liperiläistä matkailualan yrittäjää kohti laadukkaampaa markkinointia ja laadukkaampaa palveluntarjontaa. Mukana hankkeessa ovat Koivuvaaran tila, Leveälahden tilayhtymä, Lammu oy ja Studio Korento. Hankkeen aikana toimijat pääsevät tiivistämään yhteistyötä ja yrittäjille järjestetään digimarkkinointikoulutusta ja matkailualan turvallisuuspassikoulutusta. Hanketta rahoittaa Pohjois-Karjalan ELY-keskus ja hallinnoi Joensuun seudun Leader -yhdistys.

Lue lisää yritysryhmätuista Ruokavirasto.fi-esitteestä

Tutustu myös muihin hankkeesta kirjoitettuihin juttuihin:

Huikea Kuorinka avautuu matkailijalle Liperissä
Telmonselän rannoilta löytyy aurinkoa ja luonnonhiekkaa
Villa Korento, monipuolisia mahdollisuuksia monenlaisille asiakkaille

Jaana Parkkinen

Jaana Parkkinen

Sisällöntuottaja
Joensuun seudun Leader -yhdistys